Panamà amenaça de prendre mesures contra els països que el considerin un paradís fiscal

El Govern del país centreamericà diu que no assumirà les accions il·legals de ciutadans estrangers

1
Es llegeix en minuts

Panamà no està disposada a deixar-se "trepitjar" ni a carregar la responsabilitat de les accions il·legals dels ciutadans d'altres nacions i amenaça de respondre amb la mateixa moneda a tots aquells països que el tornin a considerar un paradís fiscal, tal com ha fet França.

El Govern panameny ha deixat clar que no li tremolarà el pols i que, si ho considera necessari, prendrà mesures de reciprocitat contra el país gal.

"A Panamà hi ha una llei de retorsió contra països que incloguin Panamà en llistes grises (...) El Govern nacional ha d'analitzar la situació i haurà de prendre una sèrie de mesures, entre les quals per descomptat hi ha les de retorsió", ha dit el ministre de Presidència, Álvaro Alemán.

La decisió del Govern de François Hollande "ha sorprès" Panamà perquè tots dos països van firmar el 2011, quan França va excloure el país centreamericà de la seva llista negra, un tractat per evitar la doble tributació, que inclou clàusules d'intercanvi d'informació financera després d'un requeriment previ, ha recordat el ministre d'Economia i Finances, Dulcidio de la Guardia.

"França li ha enviat a Panamà 32 sol·licituds d'intercanvi d'informació, de les quals 30 havien sigut contestades fins al mes de gener", ha indicat De la Guàrdia.

FORTES CRÍTIQUES

Panamà acapara les mirades de mig món des de diumenge passat, quan diversos mitjans internacionals van publicar que centenars de polítics, empresaris i celebritats van contractar els serveis del bufet panameny Mossack Fonseca per obrir societats 'offshore' en diferents paradisos fiscals i suposadament amagar patrimonis.

Fustigat per les crítiques, el Govern panameny ha tractat per tots els mitjans de defensar el seu sistema financer, especialitzat a oferir serveis 'offshore', i ha rebutjat assumir la responsabilitat de tercers.

Notícies relacionades

"No acceptarem que s'usi Panamà com a boc expiatori en les accions i responsabilitats de tercers. Cada estat ha de fer complir a les seves empreses i als seus ciutadans les seves lleis i les seves reglamentacions", ha afirmat Alemán.

"Panamà no és un paradís fiscal. Tres quartes parts dels ingressos del Govern provenen dels impostos que paguen els panamenys i els residents que treballen al nostre país, nosaltres rebutgem frontalment aquesta qualificació", ha afegit per la seva part el titular d'Economia i Finances.