LES EVASIONS FISCALS

Els 'papers de Panamà', explicats a un nen de 5 anys

Un usuari de Reddit relata l'escàndol a través d'una història de guardioles porquet

panama2ok

panama2ok

2
Es llegeix en minuts

Els 'papers de Panamà', la filtració més important dels últims anys a nivell mundial, ha destapat un entramat d'evasió fiscal concentrat en més d'11,5 milions de documents que revelen com milers de persones -líders mundials i famosos, des de Vladímir Putin a Pilar de Borbó- han ocultat el seu patrimoni en societats situades en paradisos fiscals. Un equip de 370 periodistes de 76 països del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació ha treballat durant un any analitzant els documents per poder explicar-los a l'opinió pública. Però DanGliesack, un usuari de la xarxa social Reddit, ha explicat el complex assumpte d'una manera tan simple que fins i tot un nen de 5 anys el pot entendre. Ha elaborat una història utilitzant nens i les seves guardioles porquet. El digital 'Vox' ha utilitzat l'argument i ha elaborat el següent vídeo:

Tota la complexitat i confusió que poden generar els també coneguts com a #PanamaPapers es resumeixen doncs de la següent manera:

1. Un nen guarda les seves monedes en una guardiola, però la seva mare acostuma a comprovar quants diners té, a prendre-n'hi una part i a vigilar quant es gasta, cosa que al nen no li agrada.

2. Així que el nen aconsegueix una altra guardiola i la porta a casa del seu amic Johnny perquè aquest l'hi guardi aprofitant que la mare de Johnny està molt ocupada i no comprova el contingut de les guardioles.

3. La resta de nens del veïnat també pensen que és una bona idea i porten totes les seves guardioles a casa de Johnny.

Notícies relacionades

4. Però un dia la mare de Johnny troba les guardioles i, molt enfadada, truca als pares de tots els nens i els avisa que els seus fills estan amagant els diners.

Aquest és el resum de la situació que fa el creatiu DanGliesack: "Molta gent important i poderosa amaga les seves guardioles a casa de Johnny a Panamà i ara totes les mares ho han descobert". I apunta: "No tothom ho feia per una mala raó. Per exemple, el primer nen només volia privacitat i que la seva mare no el controlés, però el seu veí Michael agafava diners del moneder de la seva mare i els amagava a casa de Johnny. I un altre nen, Jacob, robava els diners del dinar als seus companys de classe. "Aviat sabrem qui actuava per bones raons i qui no. Però tots els que van amagar la seva guardiola a casa de Johnny tenen problemes, perquè les guardioles secretes estan prohibides", explica. Més senzill, impossible.