campanya electoral als EUA

Trump enfronta els seus primers revessos

Després d'una setmana desastrosa, l'aspirant republicà afronta una potencial derrota a Wisconsin i més reptes per aconseguir la nominació

Trump enfronta els seus primers revessos

SCOTT OLSON (AFP)

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Alguna cosa està canviant en la campanya electoral republicana als EUA. Amb només Donald Trump, Ted Cruz i John Kasich ara en disputa, sense els debats com a focus d’atenció informativa i amb l’estratègia Never Trump (Mai Trump) concertada i encoratjada per molts conservadors per intentar evitar que el magnat sigui el candidat per al novembre, qui segueix sent favorit per aconseguir aquesta nominació es comença a enfrontar als seus entrebancs més seriosos fins ara.

    Encara que, com des que va llançar la seva candidatura al juny, no convé avançar-se als esdeveniments, l’última setmana de Trump ha sigut possiblement la pitjor de la seva campanya, uns dies horribilis als quals les urnes col·locades ahir a Wisconsin podien acabar de rematar, fent encara més enrevessada la lluita republicana per la nominació.

    Si fos per lògica, la candidatura de Trump podria haver afrontat els problemes molt abans: quan tot just anunciar les seves aspiracions va posar al sac de violadors i criminals els immigrants mexicans, més tard quan va proposar vetar a tots els musulmans l’entrada als EUA, en les nombroses ocasions en què ha insultat les dones, quan s’ha enfrontat al Comitè Nacional Republicà i als altres candidats... 

    Però ha sigut aquesta setmana «desatrosa», «horrorosa» i «atroç», en què s’ha mofat de la dona de Cruz, ha defensat el cap de la seva campanya tot i que estigui imputat per agressió a una reportera, s’ha guanyat crítiques a tort i a dret per demanar «alguna mena de càstig» per a dones que avortessin de manera il·legal i ha trencat amb dècades de política contra la proliferació nuclear advocant perquè s’armin Corea del Sud i el Japó, la que ha començat a mostrar les esquerdes en la més inusual de les candidatures.

L’ALERTA DELS SONDEJOS

Notícies relacionades

A Wisconsin les enquestes, que predeien una victòria de Cruz, enviaven un senyal preocupant per a Trump: encara que el suport que ell rep no havia disminuït a l’estat, sí que pujava el que reben els seus rivals. La imatge de marca d’outsider sense pèls a la llengua comença a fer aigües ara que l’escrutini està més enfocat i la resistència contra la seva candidatura dins de les files conservadores cada vegada és més efectiva i organitzada. 

    Encara que fins i tot si Cruz s’emportés els 42 delegats en joc a l’estat, seguiria a més de 200 de distància de Trump. Aquest potencial triomf del senador de Texas demostraria que és capaç de guanyar més enllà del seu estat i en el sistema de caucus que l’afavoreix. Però podria complicar-se el camí de Trump. I cada vegada se sent més pròxim el fantasma d’una convenció negociada, en què el candidat podria decidir-se després de complexes i previsiblement caòtiques negociacions i votacions.