Cuba deté desenes d'opositors hores abans de la visita d'Obama

Les dames de blanc i manifestants progovernamentals s'enfronten a l'Havana

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hores abans de l'arribada de Barack Obama a Cuba en la seva històrica visita, l'arrest aquest diumenge d'algunes desenes d'activistes de les Damas de Blanco i altres manifestants contra el règim cubà ha recordat els reptes de l'oposició i la protesta a l'illa.

Com cada diumenge, encara que amb una presència de premsa internacional molt més nombrosa que de costum, integrants del grup i altres manifestants units en la campanya #todosmarchamos, que reclama l'alliberament de presos polítics, s'han reunit als voltants de l'església de Santa Rita de Casia, al barri de Miramar. Després, com sol passar també cada diumenge, s'ha produït un enfrontament entre les Damas de Blanco i manifestants progovernamentals i la policia ha arrestat unes 50 persones.

Un parell d'hores abans dels arrestos l'activista Aniuska Gómez García explicava que se'ls havia permès arribar a la protesta amb més facilitat que altres diumenges, atribuint-ho a l'atenció internacional, però insistia que la “pressió” no havia disminuït. “Aquest mateix matí ja havien detingut 20 persones a l'Havana”, declarava a EL PERIÓDICO, i “45 de nosaltres estem des de dimecres atrinxerades a la seu” del grup.

Gómez García era crítica amb la visita d'Obama. “Va dir que visitaria si hi havia un canvi i el que ha passat ha sigut el contrari, s'ha intensificat la pressió”. 

Amb la seva família

El dirigent nord-americà té previst arribar a l'aeroport José Martí de l'Havana a primera hora de la tarda de diumenge, hora local. Amb Obama i la seva família viatgen a l'Air Force One  la líder de la minoria demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, els senadors demòcrates Patrick Leahy i Dick Durbin i el republicà Jeff Flake. Una delegació més àmplia de líders polítics i empresarials viatja separadament.

Notícies relacionades

A l'arribar a la capital cubana, Obama es dirigirà a l'ambaixada nord-americana, reoberta després del restabliment de les relacions diplomàtiques el juliol passat, per reunir-se amb el personal diplomàtic. A continuació, Obama i la seva dona passejaran per La Habana Vieja i visitaran la catedral, on els rebrà el cardenal Jaime Ortega.

La seva agenda oficial començarà dilluns amb una visita al monument a José Martí i una reunió amb el president cubà, Raúl Castro. Dimarts, Obama farà un discurs televisat en què parlarà directament al poble cubà.