Hongria anuncia que sotmetrà a referèndum el pla de repartiment de refugiats

Bèlgica torna a França els immigrants que arriben de Calais i no volen sol·licitar asil

 

  / EFE / YOAN VALAT

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, vol seguir traient profit de la retòrica antiimmigració que li ha donat tants vots i, amb la mirada posada en les eleccions legislatives del 2018, va anunciar ahir la intenció del seu Govern de celebrar un referèndum sobre el pla de repartiment de 160.000 refugiats acordat l’any passat per la Unió Europea (UE) per alleujar la pressió sobre Grècia i Itàlia, i que de moment segueix sent un rotund fracàs.

«Fins ara ningú li ha preguntat al poble europeu si recolza, accepta o rebutja les quotes obligatòries d’immigrants», justificava  el polític ultraconservador davant la premsa. «La democràcia és una de les bases més importants de la UE. No podem prendre decisions sense consultar la gent», afegia, advertint de la necessitat del plebiscit perquè el sistema de quotes modificarà la identitat cultural i religiosa d’Europa i canviarà la vida de les generacions futures. «El Govern respon al sentiment actual. Els hongaresos creiem que introduir quotes sense l’aval del poble equival a un abús de poder», avisava.

Hongria és un dels pocs estats membres –juntament amb Eslovàquia– que van recórrer davant el Tribunal de Justícia de la UE el sistema de quotes pactat, que l’obliga a acollir poc més de 2.300 refugiats. Conscient que mantenir la polèmica viva li dóna molts vots, Orbán va optar per tensar la corda una mica més i anunciar la consulta amb aquesta pregunta: «¿Vol que la UE decreti, sense el consentiment del Parlament hongarès, la reubicació de ciutadans no hongaresos a Hongria?».

SENSE DATA

De moment no hi ha data per al referèndum, però la resposta és evident. «Fa una pregunta amb la qual sap que sortiria no», adverteixen a Brussel·les. La Comissió Europea no es va voler pronunciar sobre aquesta nova decisió d’Orbán, mentre els fronts oberts al voltant de la crisi migratòria se li multipliquen.

Així, Bèlgica s’ha sumat a la llista de països que han posat l’espai de lliure circulació de Schengen en quarantena amb la reintroducció de controls policials a la seva frontera amb França. L’objectiu és evitar que davant el possible desmantellament del campament de refugiats de Calais, aquestes persones travessin a Bèlgica per intentar fer el salt des d’allà al Regne Unit.

Notícies relacionades

Per això hi ha prop de 300 policies mobilitzats, que van interceptar i van tornar a França en 24 hores unes 80 persones, la majoria afganeses, arribades de Dunkerque (França) en autobús. A la frontera se’ls pregunta si volen sol·licitar l’asil a Bèlgica i si la resposta és negativa automàticament se’ls expulsa.

Si la resposta és sí, la idea és traslladar-los a Brussel·les per seguir amb el procés de registre, encara que a mitja tarda d’ahir no hi havia cap cas. L’objectiu de tots els interceptats, segons la policia, era ficar-se en algun camió al port de Zeebrugge amb destí a la Gran Bretanya. 

Àustria intenta blindar la ruta dels Balcans