VISITA DEL MANDATARI PERSA A PARÍS

Provocadora benvinguda de Femen a Rouhani per denunciar la falta de llibertats a l'Iran

El president iranià firma a França nombrosos contractes comercials

mbenach32579390 a femen activist sarah constantin is hanged from160128200739 / Zacharie Scheurer

mbenach32579390 a femen activist  sarah constantin  is hanged from160128200739
mbenach32577926 a topless activist of women s rights group femen h160128200730

/

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Mentre el Govern francès desplegava l'alfombra vermella per rebre el president iranià, Hassan Rouhani, el col·lectiu Femen ha organitzat aquest dijous a París el seu propi comitè de benvinguda escenificant un penjament a dalt de la passarel·la Debilly que travessa el Sena a prop de la torre Eiffel.

“Benvingut, Rouhani, botxí de la llibertat”, era el missatge d'una de les pancartes situada al costat d'una militant, que s'ha penjat del pont amb el tors nu embolicat amb una bandera iraniana.

“Només volem que se senti com a casa”, ha tuitejat amb ironia Inna Xevtxenko, líder de les feministes, per denunciar que l'Iran condemna a la pena de mort gairebé 800 persones a l'any. L'escena ha durat 15 minuts, el temps que han trigat les forces de l'ordre a desallotjar les militants.

La visita de Rouhani a París --la primera d'un cap d'Estat iranià des que ho va fer Mohammad Khatami el 1999-- ha molestat les associacions de defensa dels drets humans, convocants d'una manifestació no gaire nodrida i convenientment allunyada del centre de la capital. També s'han alçat les veus crítiques de 62 parlamentaris, que han demanat l'alliberament dels presos polítics.

Però a diferència del que ha passat a Roma, no ha transcendit que a París s'hagin ocultat joies artístiques perquè el règim dels aiatol·làs recorregués la capital sense sobresalts. El que sí que ha evitat amb cura el protocol francès és complimentar l'hoste amb un dinar o un sopar, per no entrar en el sempitern conflicte del vi prohibit per l'islam.

REUNIÓ AL VOLTANT D'UN TE

Com que França no renuncia mai a presumir de vins a la taula, el president Hollande ha fet servir la mateixa fórmula utilitzada fa anys per Jacques Chirac i ha compartit amb Rouhani un simple te, al voltant del qual s'han segellat nombrosos acords comercials, fi primordial del periple europeu del règim de Teheran des que es van aixecar les sancions després de l'acord nuclear.

Notícies relacionades

A la capital francesa, l'Iran ha firmat un contracte per comprar 118 avions Airbus per un valor aproximat de 23.000 milions d'euros. El constructor PSA Peugeot Citroën invertirà 400 milions d'euros els pròxims cinc anys i fabricarà uns 200.000 cotxes a l'any. I Total comprarà a Teheran entre 150.000 i 200.000 barrils diaris de cru.

La reunió celebrada a l'Elisi també ha servit per repassar els principals temes de l'agenda internacional: la lluita contra el terrorisme i la situació a Síria, país en què Hollande ha considerat “urgent” negociar la transició política.

Temes:

Femen Iran França