DIPLOMÀCIA INTERNACIONAL

Rouhani obre a Itàlia la gira europea que rehabilita l'Iran després del pacte nuclear

El president iranià presenta el seu país com un mercat "molt desitjable" per a tot Europa després de l'aixecament de les sancions

Renzi assegura que el dirigent s'ha mostrat "disposat a dialogar també sobre drets humans"

icoy32544226 iran president hassan rouhani  l  talks with itali160125212831

icoy32544226 iran president hassan rouhani l talks with itali160125212831 / ALESSANDRO BIANCHI

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO

Hassan Rouhani, el president de l’Iran que passarà a la història pel pacte amb les potències internacionals sobre el programa nuclear iranià, va escollir Itàlia per a la reaparició del seu país als passadissos de la diplomàcia internacional i de l’economia mundial. Amb to triomfalista, ho va puntualitzar el mateix Rouhani abans d’enlairar-se en el vol A-321 que ahir el va portar a Roma. «Aquesta visita és històrica perquè és la primera després de l’eliminació de les sancions», va dir el mandatari. 

    Amb aquest clima com a preàmbul, la primera jornada d’un president iranià a Europa en més d’una dècada va ser un resum de tots els anhels i desitjos de l’Iran, al mateix temps que també li va servir a Rouhani per treure’s alguna pedra de la sabata. En la reunió amb el president italià, Sergio Mattarella, el dirigent iranià va dir que falta cohesió internacional en la lluita contra l’Estat Islàmic (EI) i va demanar que s’eliminin «les ambigüitats» en la lluita contra el terrorisme.

    En una roda de premsa posterior a la seva reunió amb el primer ministre italià, Matteo Renzi, Rouhani va saludar els múltiples acords comercials firmats amb empresaris italians, referents, entre altres, al sector d’infraestructures, telecomunicacions i hidrocarburs. «Aquest viatge ha començat a Roma perquè la relació amb Itàlia és molt antiga i fluida», va declarar Rouhani, que va presentar l’Iran com un mercat «molt desitjable» per a tot Europa per «la seva estratègica posició geogràfica». Per la seva part, Renzi va afirmar que l’Iran s’ha mostrat «disposat a dialogar també sobre drets humans» i va augurar que ara «s’obre una nova etapa de pau» al món.

    Itàlia, país que era un dels principals socis comercials de l’Iran abans de les sancions, ha manifestat amb rapidesa la seva intenció de recuperar la seva posició i aconseguir nous acords en aquest país ric en petroli i gas. Tant que, ja el novembre passat, 370 empresaris de 178 empreses diferents –acompanyats pel viceministre de Desenvolupament Econòmic, Carlo Calenda– van viatjar al país amb aquest propòsit. I, segons fonts consultades per aquest diari, una altra delegació partirà en les pròximes setmanes. 

    Aquestes circumstàncies no han deixat indiferent l’Iran. «Estic convençut que aviat hi haurà bones notícies sobre el retorn de la petrolera [italiana] ENI a l’Iran», havia dit l’ambaixador iranià a Itàlia, Jahanbakhsh Mozaffari, dies abans de la visita de Rouhani. 

Notícies relacionades

POSICIÓ PRIVILEGIADA / «ENI té una posició privilegiada, ja que va ser l’última companyia d’anar-se’n» i Teheran no oblida els que van ser «amics en els moments més difícils», va explicar Rouhani. L’intercanvi comercial entre els dos països arribava a 7.000 milions d’euros a l’any (fins ahir era de 1.600 milions), segons la patronal d’empresaris italians Confindustria.

    La visita de Rouhani continuarà avui amb reunions amb altres líders polítics i empresaris italians a Roma. Així mateix, el president iranià mantindrà una trobada privada amb el papa Francesc al Vaticà, que no va interrompre mai la relació diplomàtica amb Teheran, igual que passa ara amb el règim de Baixar al-Assad a Síria. El mandatari iranià i la seva delegació (160 persones) volaran demà a França, on, com a Itàlia, s’han produït protestes d’activistes de la defensa dels drets humans. 

Temes:

Iran Itàlia