DRAMA HUMÀ AL MEDITERRANI

Donatius 'on line' per salvar vides a l'Egeu

L'oenagé catalana Proactiva Open Arms desenvolupa la seva missió socorrista a Lesbos gràcies a la solidaritat ciutadana

1
Es llegeix en minuts
MARTÍ BENACH / BARCELONA

L'oenagé catalana Proactiva Open Arms, protagonista del colpidor documental de TV-3 To Kyma. Rescat al mar Egeu, es finança només amb recursos propis, sense cap ajuda oficial, per la qual cosa va haver d'obrir i encara manté una campanya 'on line' de recollida de donatius per poder continuar amb la seva encomiable missió: salvar vides de refugiats abans que morin ofegats en el seu desesperat intent per arribar a les illes gregues des de Turquia a bord de precàries embarcacions.

La seva activitat es va iniciar el setembre passat a l'illa de Lesbos, quan els seus impulsors van decidir traslladar-se allà per socórrer els refugiats que arribaven sense parar a les seves costes i evitar que morissin ofegats en naufragis o a l'intentar desembarcar. Amb prou feines comptaven, diuen, amb les seves aletes i vestits de neoprè. Van arribar amb 15.000 euros de la seva pròpia butxaca, que van invertir a costejar els treballs de salvament d'un mes. Amb aquests diners van aconseguir ajudar unes 20 embarcacions al dia, amb unes 50 persones cada una, entre elles gent gran i nens, fins i tot nadons.

Óscar Camps, director de Proactiva Open Arms, ho explica a la seva web: "Tot va començar amb unes fotos que van sortir a les xarxes socials de quatre nens ofegats en una platja. Vam pensar: si nosaltres ens dediquem a això i ho fem a les nostres platges, ¿per què allà s'estan morint i ningú els ajuda?". I va decidir viatjar allà pel seu compte.

SITUACIONS EXTREMES

Notícies relacionades

En aquest 2016, gràcies a la solidaritat ciutadana, l'oenagé ha aconseguit incorporar dues embarcacions semirígides de salvament, adequar el seu equip a les dures condicions hivernals i ampliar el nombre de voluntaris. Els seus responsables expliquen que el temps de reacció i la seguretat són vitals en situacions extremes com les que es viuen allà.

A Lesbos, l'equip de Proactiva Open Arms cobreix ara 17 quilòmetres per terra i per mar i ajuden els refugiats a desembarcar amb seguretat. També està cobrint la costa de Quios, un altre dels destins dels immigrantes que fugen de la guerra i la violència al Pròxim Orient. Per desgràcia, admeten, no sempre poden salvar-los a tots, i per això han redoblat la seva petició per aconseguir més aportacions econòmiques abans que se'ls esgotin els recursos. Asseguren que mentre en tinguin, no abandonaran la seva missió: "No volem tornar i deixar-los a la deriva (...) Com més recursos i materials aconseguim, més vides podrem salvar".