El líder del sínode israelià de Marsella insta els jueus a treure's la quipà després de tres agressions

La recomanació d'ocultar aquest signe de pertinença religiosa divideix la comunitat jueva

El gran rabí de França demana no cedir a la por

fsendra32376275 people stand in fron of the  la source  jewish sch160113123748

fsendra32376275 people stand in fron of the la source jewish sch160113123748 / BERTRAND LANGLOIS

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’agressió soferta dilluns per un professor jueu, la tercera que ha tingut lloc els últims mesos a Marsella, ha portat el president del sínode israelià d’aquesta ciutat del sud de França a fer una crida insòlita que ha dividit la comunitat. Zvi Ammar ha fet una crida als jueus de la localitat a «treure’s la quipà en aquest període turbulent, fins que vinguin dies millors».

«Davant de la gravetat dels esdeveniments cal prendre decisions excepcionals i, per a mi, la vida és més sagrada que qualsevol altre aspecte», ha dit el responsable a iTele, on ha detallat les raons que l’han portat a adoptar aquesta mesura i ha assegurat que no es tracta de «cedir al terrorisme o a aquests bàrbars» sinó simplement de protegir vides humanes.

També ha admès que és conscient que la seva crida suscita no poques crítiques, però assegura que no busca tenir un 100% de suport. «Prefereixo que em critiquin abans que lamentar que un dia passi alguna cosa greu», ha justificat.

Els primers retrets han arribat a través del gran rabí de França, Haïm Korsia, que ha demanat que no se cedeixi a la por. A ell s’hi ha unit el president del Consell Representatiu de les Institucions Jueves de França (Crif), Roger Cukierman, que ha qualificat de «desafortunada» aquesta iniciativa, en la qual veu una actitud «derrotista».

«Entenc perfectament que pares que estiguin preocupats aconsellin que es porti una gorra en comptes de la quipà, però veig malament que es faci una recomanació col·lectiva», ha explicat Cukierman a Le Figaro. «Una renúncia d’aquestes característiques és donar la victòria als gihadistes. És important que tothom pugui viure el seu judaisme com vulgui», ha afegit.

La presidenta del Crif de Marsella, Michèle Teboul, s’ha mostrat partidària que els jueus «es mantinguin dempeus» i visquin normalment, malgrat que va dir que entenia les raons de seguretat que hi ha al darrere de la polèmica decisió. I el màxim responsable del sínode central israelià de França, Joël Mergui, ha llançat una crida a la resistència amb la frase següent: «¡No em toquis la quipà!».

La República laica

Des de la classe política s’ha intentat llançar un missatge de tranquil·litat. La ministra de Justícia, Christiane Taubira, ha posat l’accent en «els valors de la República laica, que reconeix la llibertat de consciència».

«Hem de garantir diàriament, a tot el territori, la llibertat de tots els ciutadans a viure la seva creença. Com qualsevol ciutadà francès, els jueus de França s’han de sentir segurs i, per descomptat, han de poder portar la quipà pel carrer», ha comentat.

Notícies relacionades

L’autor de l’atac, que va ferir lleument el professor amb un matxet, és un adolescent turc de 15 anys i d’origen kurd que va dir als policies que havia actuat en nom d’Al·là i de l’Estat Islàmic. El noi no estava fitxat i segons el fiscal de Marsella s’havia radicalitzat recentment via internet.

El dia 24 d’octubre tres jueus van ser agredits a prop d’una sinagoga per un home armat amb un ganivet i el dia 18 de novembre un altre professor va ser objecte del mateix tipus d’atac. A Marsella hi viu una important comunitat jueva. Segons dades del Crif, té uns 70.000 membres sobre una població total de 850.000 habitants, la qual cosa la converteix en la segona més gran després de la regió parisenca i una de les més nombroses d’Europa.