França torna a ser 'Charlie'

El país recorda els atemptats que van obrir un any tràgic i van afavorir un gir en la política de seguretat

Els experts adverteixen de les llacunes que encara persisteixen per fer front a l'amenaça gihadista

IAN26 PARIS  FRANCIA  06 01 2016 - Un hombre ojea el numero especial publicado por el semanario satirico  Charlie Hebdo  con motivo del primer aniversario del atentado yihadista contra su redaccion  en la Plaza de la Republica de Paris  Francia   hoy  6 de enero de 2016  La revista hace una cronica del ataque atentado que sufrio su redaccion el pasado 7 de enero en el numero especial que salio hoy a la venta  dedicado en buena medida a ridiculizar las grandes religiones monoteistas y el fanatismo  En su interior  Fabrice Nicolino  uno de los supervivientes del ataque que causo 12 muertos  relata el atentado -llevado a cabo por los hermanos Said y Cherif Kouachi- con un tono entre desenfadado  humoristico  emocionado y con rabia  EFE Ian Langsdon

IAN26 PARIS FRANCIA 06 01 2016 - Un hombre ojea el numero especial publicado por el semanario satirico Charlie Hebdo con motivo del primer aniversario del atentado yihadista contra su redaccion en la Plaza de la Republica de Paris Francia hoy 6 de enero de 2016 La revista hace una cronica del ataque atentado que sufrio su redaccion el pasado 7 de enero en el numero especial que salio hoy a la venta dedicado en buena medida a ridiculizar las grandes religiones monoteistas y el fanatismo En su interior Fabrice Nicolino uno de los supervivientes del ataque que causo 12 muertos relata el atentado -llevado a cabo por los hermanos Said y Cherif Kouachi- con un tono entre desenfadado humoristico emocionado y con rabia EFE Ian Langsdon / IAN LANGSDON (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

¿Què ha canviat a França després dels atemptats contra ‘Charlie Hebdo’ i el supermercat jueu Hyper Cacher que van deixar 17 morts entre el 7 i el 9 de gener del 2015? ¿Quines mesures s'han adoptat des d'aleshores per fer front a l'amenaça gihadista? ¿Com ha reaccionat la societat francesa? ¿Com es pot evitar la radicalització dels joves seduïts pel gihad?

Quan es compleix un any dels atacs, el país encadena els actes d'homenatge a les víctimes mentre fa balanç del grau de compliment de les promeses formulades llavors per millorar la seguretat i blindar els valors republicans. El Govern va iniciar al gener un gir polític que es va accelerar amb la matança del passat 13 de novembre en què el terror es va cobrar la vida de 130 persones a París.

Escoltes i dades

L'atac a la revista va ser el detonant d'una profunda reforma en temps rècord dels serveis secrets francesos, que ara permet escoltes telefòniques i recopilació massiva de dades que moltes associacions han titllat de "liberticida"; es van reforçar els mitjans humans i materials dels serveis de seguretat interior, Policia, Exèrcit i Justícia per lluitar contra el terrorisme; es va accelerar la posada en marxa de mecanismes destinats a prevenir el fenomen de radicalització a les presons i es va habilitar un número verd per atendre les famílies que assisteixen impotents a la deriva sectària dels seus fills que enyoren viatjar a Síria i l'Iraq per unir-se al gihad.

Als centres escolars, on van saltar les alarmes quan molts adolescents es van desmarcar del ‘Je suis Charlie’, el Ministeri d'Educació va elaborar un ampli programa per consolidar el laïcisme i donar als docents eines per plantejar el debat sobre la llibertat d'expressió.

Rebuts 10.000 dibuixos

“Agafeu un llapis, un escàner, expresseu-vos amb textos, vídeos, jo que sé! Que milions de ‘Charlie Hebdo’ surtin de les escoles, de les universitats, de les impremtes, del món sencer”. Va ser la crida que va fer fa un any el dibuixant Luz. Les seves paraules han tingut ressò i la redacció del setmanari ha rebut més de 10.000 dibuixos de joves. Cent quaranta-cinc d'ells s'han seleccionat i publicat a l'àlbum #jedessine (#jodibuixo) amb un emotiu resultat.

No obstant, l'autèntic gir en l'àmbit de la seguretat es va produir després de la massacre del 13-N i la constatació que no només la premsa o la comunitat jueva eren objectiu dels terroristes sinó tots els francesos. La guerra contra l'autoproclamat Estat Islàmic es va convertir en prioritat nacional i França va estendre els seus bombardejos per destruir les posicions dels gihadistes a Síria amb un resultat fins ara incert.   

Es va decretar l'estat d'excepció, encara avui en vigor, es va restablir el control de les fronteres i ara es debat la polèmica mesura de retirar la nacionalitat francesa als acusats de terrorisme posseïdors d'un doble passaport, una mesura tradicionalment reclamada per l'extrema dreta que en l'última cita amb les urnes va obtenir el rècord de 6,8 milions de vots.

L'anomenat ‘esperit de l'11 de gener’ que va unir els francesos als carrers de París en una marxa republicana encapçalada per líders polítics de tot el món es va reviure en certa manera en nombrosos actes d'homenatge a les víctimes després de la massacre a la sala Bataclan i les terrasses de l'est de la capital. Però en la classe política aquest esperit s'ha esvaït  i ha donat pas als debats partidistes.

Una resposta errònia 

Notícies relacionades

Els experts coincideixen que persisteixen moltes llacunes si es vol tallar l'arrel del gihadisme a França i que la resposta d'Hollande als atemptats del gener i el novembre obeeix a una interpretació errònia del que ha passat. És el que opina Gilles Kepel, politòleg, especialista en islam i autor de ‘Terror a l'Hexàgon’. “No és una guerra, és un desafiament cultural, social i econòmic”, sosté al diari ‘L’Express.

“S'ha d'entendre que el caldo de cultiu de les 'banlieues' populars, on ja no hi ha feina, genera actituds de desesperació i de replegament comunitari que s'expressen primer per un salafisme, a priori no violent. Després, una vegada consumada la ruptura, els individus deriven cap al gihadisme”, argumenta.