Primer aniversari dels atemptats

L'incert futur de 'Charlie Hebdo'

Un any després de l'atac gihadista que va delmar la redacció, la revista segueix viva però agitada per les tensions internes

"Ara, si no rebem una amenaça de mort és que el dibuix no és bo", fa broma Riss, director del setmanari

El setmanari ’Charlie Hebdo’ homenatja les víctimes dels atemptats de fa un any amb una polèmica portada / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

“Mai havíem tingut tantes ganes de partir-li la cara a tots els que van somiar amb la nostra desaparició”. Laurent Sourrisseau, més conegut com a Riss, ferit durant l'atac dels germans Kouachi el 7 de gener del 2015 i actual director de ‘Charlie Hebdo’, es nega a cedir a la por. La irreverent revista no ha renunciat ni al seu to sarcàstic ni a plantar-li cara a l'integrisme religiós de tot pelatge. Tampoc a usar la ironia arriscant-se a la polèmica.

Els supervivents aconsegueixen contra vent i marea que la publicació compleixi amb la seva cita setmanal al quiosc malgrat les tensions internes i la sortida d'alguns membres de l'equip, com el metge Patrick Pelloux o el dibuixant Luz, autor de la famosa portada del 14 de gener en què un Mahoma amb llàgrimes deia ‘Tot està perdonat’.  “Alguns se n'han anat, i ho entenc. No per voler deixar el diari, sinó per protegir-se”, reflexiona Riss a ‘L’Express’.   

Transcorreguts dotze mesos des de l'atemptat que va delmar la redacció privant-la dels seus caricaturistes més emblemàtics –Charb, Cabu, Honoré, Tignous i Wolinski—‘Charlie’ segueix al carrer. El seu número especial d'aquest dimecres mostrant a la portada un Déu sagnant, kalaixnikov a l'espatlla, amb el titular ‘Un any després, l'assassí segueix corrent’ no s'ha escapat de les crítiques i ha deixat clara la línia editorial.

“Ara, si no tenim una amenaça de mort és que el dibuix no és bo”, fa broma el director de ‘Charlie’, que parla d'una “nova forma de violència mental”. “A l'amenaçar-nos, els terroristes ens volen reduir al silenci. No obstant, el que volem més que mai és dibuixar”. 

Onadaa de solidaritat

Els atemptats de gener van generar una onada de solidaritat i l'afluència de nous lectors que es va traduir en una millora de les vendes d'una publicació que abans dels atacs estava a punt de  la bancarrota. Però els diners i la nova gestió han accentuat les tensions en una redacció fins i tot traumatitzada.

No tant pels 4 milions d'euros de donacions que aniran a parar als familiars de les víctimes, sinó pels beneficis econòmics, uns 20 milions d'euros gràcies als ingressos extraordinaris de l'any 2015.  Les vendes van arribar als 80.000 exemplars setmanals --quan abans dels atemptats eren de 30.000-- i el número d'abonats és ara de 183.000.

És perillós treballar a 'Charlie'  

No obstant, el futur és incert malgrat la bona salut financera. “Som un equip traumatitzat que aconsegueix treure un diari. Cada un intenta superar-ho al seu ritme però necessitaríem dos o tres dibuixants més i a més de talent fa falta tenir ganes de veritat. És perillós treballar a ‘Charlie’, assenyalava a ‘Le Parisien’ el director financer de la publicació, Eric Portheault.

Notícies relacionades

“Hem passat per tots els sentiments: el dol, la tristesa, l'empipament... Les coses ens van superar una mica. Els diners poden fer perdre el cap a algunes persones a la redacció però a ‘Charlie’ mai deixem de fer broma”, comenta la dibuixant Coco, una de les supervivents de l'atac. “No hi ha setmana que no parlem dels col·legues morts. Això ens fa una mica de pena però també ens dóna força per continuar”, agrega.

Després de diversos mesos allotjats als locals del diari ‘Libération’, l'equip es va mudar a finals de setembre del 2015 a la seva nova seu al sud de París, un autèntic búnquer l'adreça del qual no és pública per raons de seguretat.