LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Trump acaba l'any com el favorit indiscutible a la nominació republicana

L'última enquesta li dóna més de 20 punts d'avantatge sobre el seu més immediat perseguidor

mbenach32232077 grand rapids  mi   december 21  republican preside151223200725

mbenach32232077 grand rapids mi december 21 republican preside151223200725 / SCOTT OLSON

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Amb el final de l'any a sobre, Donald Trump segueix consolidant el seu domini aclaparador en les enquestes a la nominació republicana. L'últim sondeig publicat aquest dimecres per la CNN li atorga el 39% de suport entre l'electorat conservador i els independents que s'inclinen cap als republicans, uns números que el situen 21 punts per sobre del senador Ted Cruz i 29 per sobre de Marco Rubio i Ben Carson. Si una cosa demostren aquests percentatges és que el multimilionari novaiorquès s'ha tornat immune a tot allò que en el passat podia arruïnar una campanya a la presidència. Ni la demagògia, ni els insults ni la incorrecció política li han passat factura i, a poc més d'un mes perquè comencin les primàries, surt com a favorit indiscutible per disputar la Casa Blanca.

Alguns analistes polítics i experts en demoscòpia fa mesos que diue que Trump hauria tocat sostre en les enquestes i la seva caiguda seria imminent. Però s'han equivocat una vegada i una altra. El magnat immobiliari no ha pagat ni els seus atacs xenòfobs cap als immigrants, ni les propostes antimusulmanes, ni els seus comentaris sexistes i misògins, ni el seu menyspreu cap als veterans de guerra que com John McCain van ser capturats per l'enemic, un assumpte extraordinàriament sensible en un país on el suport als veterans, encara que sigui retòric, és una condició indispensable de les regles del joc polític. Aquestes regles, no obstant, semblen haver quedat obsoletes amb Trump.

Un estudi recent sosté de fet que el suport real a Trump seria superior al que indiquen les enquestes perquè part de l'electorat --especialment aquell amb formació universitària-- és reticent a admetre-ho davant un entrevistador. Aquesta tesi s'extreu al comparar els resultats dels sondejos fets amb preguntes per telèfon i els que consisteixen només a omplir un formulari.  

ATACS A CLINTON 

Notícies relacionades

Amb barra lliure a la seva disposició per dir el que vulgui, el 'showman' va atacar dilluns a Hillary Clinton, mofant-se que s'endarrerís al tornar del bany durant una pausa publicitària en el debat demòcrata de dissabte passat. “Em vaig pensar que havia abandonat”, va dir durant un míting a Michigan. “Sé on va anar. És fastigós. No en vull parlar”. També ha dit que “menteix constantment” i li ha exigit disculpes després que Clinton l'acusés de ser “el millor reclutador per a l'Estat Islàmic” per les seves propostes contra els musulmans.

A més de l'enquesta de la CNN, la mitjana dels sondejos nacionals que recull Real Clear Politics confirma el domini de Trump. Aquesta mitjana el situa amb un suport del 35%, cosa que suposa un avantatge de 17 punts sobre el segon, el senador d'origen hispà Ted Cruz.