SENSE IGUALTAT DE DRETS

Eslovènia vota en contra del matrimoni gai

Un referèndum ha revocat la llei aprovada al març que concedia a les parelles homosexuals els mateixos drets que a les heterosexuals

myakovenko32217645 a woman casts a ballot at a polling station during151221105304

myakovenko32217645 a woman casts a ballot at a polling station during151221105304 / SRDJAN ZIVULOVIC

2
Es llegeix en minuts

Els eslovens van rebutjar diumenge en referèndum la llei aprovada el març passat pel Parlament que concedia a les parelles homosexuals els mateixos drets que a les heterosexuals, inclòs el matrimoni i l'adopció de nens.

Un 63,36% dels que van anar a votar van rebutjar la nova legislació, davant el 36,64% que li va donar el seu suport, en una consulta amb una participació del 36%.

Per anul·lar la llei, a més d'una majoria de vots, Eslovènia estableix que votin en contra almenys un 20% dels aproximadament 1.700.000 eslovens amb dret a vot; és a dir unes 340.000 persones.

Finalment, les aproximadament 390.000 persones que s'han oposat a la igualtat de drets han sigut suficients per anul·lar la llei.

UN REFERÈNDUM CATÒLIC

"¿Està a favor que entri en vigor la llei sobre esmenes i complements de la llei del matrimoni i família que el Parlament va aprovar el 3 de març de 2015?". Aquesta era la pregunta de la consulta, convocada per una plataforma catòlica mobilitzada sota el nom "Es tracta dels nens"."El resultat és un triomf per a tots els nostres nens, va comentar Ales Primc, un dels representants d'aquesta iniciativa.

"La gent no vol permetre que siguin doblegats els valors que per a la majoria són sagrats, com la família, la paternitat i la maternitat", va al·legar France Cukjati, del principal partit de l'oposició, el conservador SDS.

Martina Vuk, ministra del Treball, del centrista i governamental SMC, va opinar que "ha triomfat una gran por creada artificialment" i va lamentar que "els drets humans a Eslovènia no valen encara per a tothom".

Des d' Izquierda Unida, una formació també opositora però que va impulsar la reforma legal, es va assegurar que se seguirà insistint en l'equiparació de drets i que una llei en aquest sentit entrarà en vigor abans o després.

LLEI DEL MARÇ ANUL·LADA

La norma va ser aprovada al març gràcies a la majoria de centre-esquerra que governa el país i es va trobar immediatament amb l'oposició dels sectors conservadors i catòlics del país.

Notícies relacionades

Aquells grups van reunir en un temps rècord les 40.000 firmes necessàries per convocar una consulta, una possibilitat que va rebutjar el Parlament argumentant que aquest referèndum seria homòfob i podria portar a la discriminació per qüestions orientació sexual.

L'octubre passat, el Tribunal Constitucional va anul·lar aquesta resolució del Parlament i va obrir la porta a la celebració de la consulta. Segons la llei eslovena, el Parlament haurà d'esperar almenys un any per aprovar una nova legislació en la matèria,i per això mentrestant seguirà en vigor l'actual norma en matèria de família, adoptada fa 35 anys.

Sense igualtat de drets 

No és la primera vegada que una consulta popular contradiu una llei d'equiparació de drets. El 2012, un referèndum semblant va tirar per terra la llei de la família, que permetia el registre de les parelles del mateix sexe per poder tenir dret a l'herència i altres qüestions administratives i obria la possibilitat als homosexuals d'adoptar al fill de la seva parella. 

Temes:

Eslovènia