ELECCIONS LEGISLATIVES

L'oposició aconsegueix la majoria necessària per bloquejar Maduro

Suma 112 escons, que li donen poder per derogar lleis orgàniques o convocar referèndums

Maduro reacciona demanant la dimissió dels seus ministres per reformar el Govern

2
Es llegeix en minuts

La incògnita a Veneçuela sobre els dos últims escons que quedaven per assignar s'ha aclarit. Corresponen a l'oposició, que suma 112 diputats davant els 55 del governant Partit Socialista Unit de Veneçuela, i que tindrà la majoria qualificada de dos terços al nou Parlament que li permetran bloquejar les polítiques de Nicolás Maduro, que ja ha reaccionat afirmant que "han guanyat els dolents" i demanant la dimissió als seus ministres per reformar el Govern.

Així, el Consell Nacional Electoral de Veneçuela (CNE) ha donat a conèixer aquesta matinada els resultats de les eleccions legislatives de diumenge passat que confirmen que el nou Parlament que prendrà possessió el 5 de gener estarà conformat per una majoria opositora qualificada de dos terços. Aquesta majoria atorga a l'oposició, reunida a la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), un gran poder sobre les lleis orgàniques, entre altres atribucions. Amb aquesta quantitat de parlamentaris es podran portar a referèndum projectes de llei, tractats, convenis o acords internacionals.

Aquesta majoria permet igualment destituir jutges, en cas que cometessin faltes greus que fossin qualificades prèviament pel Poder Ciutadà (integrat pel fiscal, el defensor del poble i el 'contralor'). En les seves primeres declaracions, els líders de la MUD han anunciat la seva intenció que la primera llei que aprovarà la nova Assemblea serà una amnistia per als presos polítics, entre ells Leopoldo López, condemnat per les protestes contra el règim chavista de fa dos anys.

"HAN GUANYAT ELS DOLENTS"

Després de conèixer els resultats definitius, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, s'ha tornat a pronunciar: "S'han imposat els dolents, han guanyat els dolents, han guanyat com guanyen els dolents, amb la mentida, amb l'engany, amb l'oferta enganyosa, amb l'estafa", ha dit el dirigent chavista durant el seu programa de ràdio i televisió 'En contacto con Maduro'.

Notícies relacionades

Malgrat això, l'hereu d'Hugo Chávez ha assegurat que la derrota del seu partit només és un "revés electoral" i que el seu Govern tira endavant ja que compta amb el suport del 43% dels vots. "A Veneçuela no ha guanyat una oposició democràtica, ha guanyat una contrarevolució, utilitzant la Constitució, i el primer que han fet ha sigut treure el seu odi, el seu odi desmesurat", ha afegit Maduro.

Per fer front a la nova situació, Maduro ha demanat als seus ministres que presentin la dimissió per iniciar un procés de "reestructuració, renovació i reimpuls" del Govern. "Vull anunciar que, com a conseqüència de tot aquest procés de revisió i reimpuls, li he demanat al Consell de Ministres que posin el càrrec a l'ordre per fer un procés de reestructuració, renovació i reimpuls profund de tot el Govern nacional", ha anunciat el dirigent al seu programa de ràdio. Aquesta reestructuració, ha dit, es farà "en totes les àrees de Govern".