Eleccions legislatives veneçolanes

¿Què passarà ara a Veneçuela?

La presidència de Maduro no corre perill però s'haurà d'entendre amb una Assemblea dominada per l'oposició

Un seguidor del partit de Nicolás Maduro, disfressat de Ché Guevara, trist per la derrota electoral.

Un seguidor del partit de Nicolás Maduro, disfressat de Ché Guevara, trist per la derrota electoral. / AFP / FEDERICO PARRA

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

¿Què passarà després de la victòria de la Mesa d'Unitat Democràtica?

Després de les eleccions d'aquest diumenge, l'oposició serà, per primera vegada en 17 anys, majoria en la legislatura, amb atribucions per definir les seves autoritats, esmenar lleis, aprovar el pressupost, investigar funcionaris i decretar l'amnistia dels opositors al Govern que estan empresonats.

¿Què passarà amb el president Nicolás Maduro?

Al tractar-se d'una elecció de mig termini i de renovació de la legislatura, el càrrec de Maduro com a president, en principi, no corre perill, però haurà de lidiar amb un Congrés advers, cosa que mai li ha succeït al chavisme. 

¿Com ha reaccionat el Govern?

Notícies relacionades

Maduro ha dit que s'ha perdut a causa de la “guerra econòmica”. Si bé ha reconegut la derrota, ha parlat d'una “contrarevolució en portes” i ha assegurat que no permetrà que siguin demolits els èxits socials del chavisme.

¿Quins desafiaments enfronta l'oposició?

Sap que no té un xec en blanc i ha de traduir en accions concretes les promeses electorals de resoldre la crisi econòmica, especialment la dels sectors més humils que li van girar l'esquena al chavisme. S'haurà de veure quins ponts podran tenir les parts enfrontades perquè els problemes són greus.