ELECCIONS PARLAMENTÀRIES A VENEÇUELA

Alegria entre els veneçolans a Barcelona

Els veneçolans residents a Barcelona expressen la seva satisfacció amb els resultats aconseguits en les eleccions d'aquest diumenge

4
Es llegeix en minuts
MARGARYTA YAKOVENKO / BARCELONA

L'oposició veneçolana ha obtingut una victòria històrica als comicis d'aquest diumenge. El partit de Mesa de la Unitat Democràtica ha guanyat per 99 escons a 46 el chavismeMesa de la Unitat Democràticachavisme. Després de 17 anys, el principi del canvi que s'entreveia lluny ja és real i així ho creuen molts dels veneçolans que van emigrar a Espanya i ara celebren els resultats. Les seves primeres reaccions han sigut recollides per EL PERIÓDICO en la jornada de ressaca electoral.

Després de passar gairebé tota la nit sense dormir, enganxada a la pantalla de l'ordinador, Ariana Fiume va viure des de la distància el procés en què el partit amb el qual havia conviscut gairebé tota la seva vida perdia estrepitosament contra el partit de l'oposició.

“Això és increïble”, ha assegurat Fiume emocionada amb els nous resultats. “Hi haurà un canvi començant per les lleis. L'any que ve, el canvi serà violent, s'ha d'arreglar tot, però Veneçuela té moltíssim potencial”, ha afegit.

Fiume va arribar fa gairebé un any des de Veneçuela, on havia treballat de nutricionista clínica en un hospital. “Vaig viure en primera persona l'escassetat, sobretot de medicaments. Vaig venir perquè allà sabia que no tenia moltes oportunitats però si ara tot canvia, tornaré”, ha declarat.

Ara mateix, Fiume treballa al restaurant veneçolà Taberna de l'Eixample regentat per Harriet Bermúdez, un veneçolà de 37 anys que viu a Barcelona en fa més de 12. “Penso que aquests nous resultats seran molt positius de cara al que és dirigir el país”, declara Harriet, “hi ha hagut molt mala gestió i hi ha d'haver una regeneració i ho dic fins i tot sense ser ni del chavisme ni de l'oposició”.

RECUPERAR EL FUTUR

Harriet, que es declara apolític, assegura que l'únic que li importa és que Veneçuela tiri endavant i tingui un futur. “El chavisme no ha seguit la seva essència, que no estava malament en si, així que ara esperem que el que vingui sàpiga millorar-lo”, ha assegurat optimista.

Aquest optimisme també el comparteix el seu germà petit Larriet, l'única família que té a Espanya. “Ara les coses haurien de canviar, és bo que el Govern hagi reconegut que han perdut, la veritat és que esperàvem frau”, ha confessat Larriet. Aquest veneçolà de 34 anys, enginyer de professió, va arribar fa vuit a Barcelona per estudiar diversos postgraus d'enginyeria. Ara treballa de cambrer al restaurant del seu germà. “Quan vaig sortir de Veneçuela, només volia estudiar a l'estranger, veure com era i després tornar, però de sobte hi va començar a haver molts problemes i tot va anar de mal en pitjor i ja em vaig quedar aquí”, ha explicat Larriet.

Jorge Cruz, escolta atentament Larriet mentre es pren una 'cachapa' (plat típic veneçolà) acompanyada d'un refresc de malta. “La sensació és la mateixa que si tinguessis una malaltia terminal i de sobte el metge s'acosta per dir-te que ja estàs totalment sa”, assegura Cruz referint-se als resultats electorals d'ahir.

Cruz, enginyer de 39 anys que en fa 13 que viu a Barcelona, declara obertament ser de l'oposició encara que ahir no va poder votar pel seu partit. La realitat és que els veneçolans que viuen fora no tenen dret a participar en les eleccions parlamentàries. En el seu cas la situació va més enllà d'això. Cruz apareix com a mort en el cens des que no va votar en les eleccions del 2002, per tant no pot votar enlloc. “He demanat unes tres vegades formalment al cònsol que es corregeixi aquest error però encara no ho han canviat”, ha revelat Cruz.

EVITAR CAURE EN LA PERSECUCIÓ

“Aquest canvi és molt important però hem d'evitar caure en la persecució i treballar per la integració. No oblidar ni els pobres ni la gent que va creure en el chavisme”, ha declarat Cruz fent referència a les possibles represàlies que l'oposició pot prendre ara contra els chavistes.

Vanessa Sánchez, presidenta de l'Associació Catalanoveneçolana (ASOCAVEN), opina el mateix que Cruz: “El canvi és necessari com un procés de reconstrucció. Un procés que es mereix Veneçuela i es mereixen els veneçolans”.

Sánchez viu fora de Veneçuela des de fa més de 18 anys però tota la seva família viu allà. Després de conèixer els resultats reconeix que va sentir una gran satisfacció sobretot pels joves veneçolans. “Hi ha hagut una repressió important als joves després de tots aquests anys, diverses generacions perdudes”, confessa Sánchez.

Notícies relacionades

Grindel Darwich, membre d'una branca de l'organització SOS Veneçuela, ha volgut reafirmar la satisfacció expressada per Sánchez declarant que en aquests moments els veneçolans se senten summament contents. “Sóc molt feliç encara que no he dormit en tota la nit esperant els resultats. Hem fracassat en moltes ocasions però ara estem preparats i no tornarem a cometre errors encara que ens quedi molt camí per recórrer”, ha confessat Darwich fent referència al treball que ara espera iniciar l'oposició veneçolana.

Darwich no dubta quan li preguntem sobre el primer que ha de fer el partit vencedor quan arribi al poder: “El primer serà alliberar els presos polítics, acabar amb 17 anys d'opressió”.