L'oposició afirma que la seva victòria és "el començament del canvi" a Veneçuela

El secretari de la MUD assenyala que els resultats dels comicis són un missatge a Maduro

Jesús Torrealba, secretari de la MUD, comenta la victòria davant els seus seguidors.

Jesús Torrealba, secretari de la MUD, comenta la victòria davant els seus seguidors. / REUTERS / CARLOS GARCIA RAWLINS

1
Es llegeix en minuts
EFE / CARACAS

La plataforma opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) va afirmar que la seva victòria en les legislatives amb 99 diputats dels 167 escons de la nova Assemblea Nacional (AN) representa el "començament del canvi" al país.

"Ha començat el canvi a Veneçuela, avui tenim raons per estar contents, el país demanava un canvi i aquest canvi ha començat avui", va dir el secretari executiu de la MUD, Jesús Torrealba, després de l'anunci del Consell Nacional Electoral (CNE) dels resultats provisionals amb el 96,03% del vot escrutat.

Amb aquesta victòria "l'agenda de la pau ha regnat, l'agenda dels ciutadans s'ha imposat, el vot ha aconseguit vèncer democràticament un govern que no és democràtic", va assegurar el portaveu de l'aliança al donar lectura a un comunicat conjunt de la plataforma que agrupa la majoria dels partits d'oposició.

A FALTA DE 22 ESCONS

Segons l'autoritat electoral, encara queden per adjudicar 22 escons. Els resultats amb aquest percentatge d'escrutini no mostren encara una tendència "irreversible", i això és obligatori per normativa electoral a Veneçuela per poder anunciar-los.

La victòria de l'oposició, obtinguda fins ara amb 72 diputats elegits de forma nominal i 27 per llista, representa un total de 99 escons.

Torrealba va considerar que aquesta victòria envia un missatge al Govern de Nicolás Maduro, perquè demostra que "el poble ha parlat clar, les famílies veneçolanes s'han cansat de viure les conseqüències del fracàs, el poble no tolerarà ni el més mínim desviament dels principis establerts a la constitució".

PRESA DE POSSESSIÓ, AL GENER

Aquesta majoria li permet a la plataforma opositora, en primer terme, designar la junta directiva de la cambra, que prendrà possessió el 5 de gener del 2016, i de la qual mai no ha format part.

Notícies relacionades

Entre altres coses, també podria aprovar una llei d'amnistia que extingeixi la responsabilitat penal que pesa sobre diversos opositors presos, entre ells el líder de Voluntat Popular, Leopoldo López, condemnat a gairebé 14 anys de presó per la violència d'una marxa antigovernamental.

Aquesta és la primera vegada que la coalició opositora aconsegueix una majoria al Parlament des que va ser creat l'any 2000 després de la dissolució de l'antic Congrés.