Assassinat en plena roda de premsa

Un advocat prokurd és assassinat al sud-est de Turquia en un confús tiroteig entre policies i un individu armat

Vídeo de l’assassinat durant una roda de premsa d’un advocat prokurd. / {periodico}

2
Es llegeix en minuts

Un destacat advocat prokurd de TurquiaTahir Elçi, ha sigut assassinat aquest dissabte a trets durant un acte públic al sud-est del país, en un atemptat en què també ha perdut la vida un policia, ha informat la cadena CNNTürk.

Segons testimonis citats per la cadena, un home barbut ha començat a disparar a Elçi i un grup de policies al municipi del sud, a la província sud-oriental de Diyarbakir. El tiroteig va quedar registrat al vídeo que acompanya aquest notícia.

L'autor dels trets ha aconseguit fugir, mentre que la policia ha declarat el toc de queda a la localitat per trobar-lo.

EN UNA RODA DE PREMSA

"A les onze del matí (09.00 GMT), durant una roda de premsa, hi va hagut un atac contra les nostres forces de seguretat. Un policia ha mort i dos estan greument ferits. S'ha produït un tiroteig entre els agents i el terrorista, en què desafortunadament ha perdut  vida Tahir Elçi i ha estat ferit un periodista", ha declarat el ministre d'Interior, Efkan Ala.

Tahir Elçi havia anat al sud per llegir un manifest contra la violència davant la històrica mesquita de les 'quatre columnes', que havia quedat malmesa durant els recents enfrontaments entre les forces de seguretat i simpatitzants de la guerrilla kurda, el proscrit Partit de Treballadors de Kurdistan (PKK).

L'advocat havia despertat polèmica a Turquia l'octubre passat quan va declarar en un debat televisiu que el PKK no era una "organització terrorista", encara que cometés atemptats, sinó en primer lloc una guerrilla amb fins polítics. Dies després, la policia l'ha detingut i la Fiscalia ha demanat set anys i sis mesos de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme.

UN TRET A LA NUCA

Elçi ha mort  d'un únic tret a la nuca, segons l'autòpsia preliminar, citada pel diari Cumhuriyet.  "Després de la conferència de premsa s'han començat a sentir trets llunyans, després un home barbut ha vingut corrent cap a nosaltres mentre disparava i ha passat al costat de la policia. No sabem si ha matat Elçi. Els agents han començat a disparar", ha dit a la cadena CNNTürk el periodista Ramazan Yavuz, que ha gravat l'atac en vídeo.

Segons el relat de l'expert Mete Yarar a la mateixa cadena, basant-se en un altre vídeo, l'homicidi del policia no ha estat directament relacionat amb l'atac contra Elçi, sinó que s'ha comès per dos suposats membres del PKK que fugien de la policia i han arribat al mateix lloc de l'atac.

Notícies relacionades

L'assassinat ha suscitat una enorme reacció als mitjans socials turcs i el president del Col·legi d'Advocats de Turquia, Metin Feyzioglu, ha comparat el seu efecte psicològic amb els atemptats suïcides de Suruç al juliol, en què van morir unes trenta persones, i Ankara, en què van morir més d'un centenar a l'octubre.

"Tahir Elçi era una oportunitat (per arribar a la pau al sud-est de Turquia). Era un líder de l'opinió pública que podia parlar amb tots els bàndols (del conflicte kurd). Això és un atac contra la unitat de Turquia, és un incident enorme", va dir Feyzioglu a la premsa.