REUNIÓ MINISTERIAL DE LA UpM

La UE i els seus socis del sud llancen un missatge d'unitat i fermesa davant la crisi a la regió mediterrània

La Unió pel Mediterrani es compromet a tallar les causes d'arrel i treballar pel desenvolupament regional

El ministre d'Exteriors de Jordània qualifica la situació de "tercera guerra mundial per altres mitjans"

3
Es llegeix en minuts
Montserrat Radigales
Montserrat Radigales

Periodista

ver +

Aguantar el tipus i intentar fer bona cara al mal temps. Els participants en la reunió ministerial informal de la Unió pel Mediterrani (que congrega els 28 membres de la Unió Europea i 15 dels seus veïns de les ribes sud i est del Mare Nostrum), han enviat aquest dijous un "missatge d'unitat” per fer front a les múltiples crisis que castiguen la regió, amb el terrorisme en primer lloc, però sense deixar de banda la crisi dels refugiats i els conflictes de Síria, Líbia i el palestino-israelià. El ministre d'Exteriors jordà, Nàsser Judeh, que exerceix una de les dues copresidències de la UpM, ha assegurat que es tracta d'“un desafiament global” i ha arribat a qualificar la situació de “tercera guerra mundial per altres mitjans”.

La reunió havia sigut convocada amb motiu del 20è aniversari de la primera conferència euromediterrània que el 1995 va donar lloc al Procés de Barcelona. Però la cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, ha reconegut en la roda de premsa al final de la trobada: “No tenim gaire a celebrar en aquests temps”. “En qualsevol cas, som aquí, els 43 països units amb un mateix objectiu”, ha subratllat.

Les referències als atemptats de Tunísia, París, Egipte, Beirut o Turquia han sigut constants. Però tant Mogherini com Judeh han fet èmfasi en la necessitat de tallar els conflictes que enverinen el clima polític a la regió. “El component militar és important”, ha subratllat Judeh en relació amb la guerra contra l'Estat Islàmic. “Però s'ha de fer front també a les causes d'arrel”, ha afegit, citant novament la guerra de Síria i el conflicte israeliano-palestí i insistint en la solució dels dos estats com a única possible. Els ministres de la UpM han promès treballar en aquest sentit i s'han mostrat esperançats amb el diàleg iniciat a Viena sobre Síria.

“La guerra de Síria també és un desastre humanitari. El meu país ha rebut en dos anys 1,4 milions de refugiats sirians, xifra que suposa el 20% de la nostra població”, ha recordat una vegada més el cap de la diplomàcia de Jordània.

LA REGIÓ MENYS INTEGRADA

“La unitat és la nostra fortalesa. Però el Mediterrani no només és la regió més turbulenta del món, també és la menys integrada”, s'ha lamentat Mogherini, subratllant que només l'1% del comerç exterior de la regió es fa entre els països del nord de l'Àfrica i el Pròxim Orient. En aquest sentit, tant l'alta representant per a la Política Exterior de la UE com el secretari general de la UpM, Fathallah Sijilmassi, han fet èmfasi en la voluntat de seguir treballant en els projectes per al desenvolupament de la regió --funció específica de la UpM-- amb prioritat per als relacionats amb la millora de les oportunitats de treball i educació per als joves i l'apoderament de les dones.

Judeh ha subratllat que “la UpM ha aconseguit avanços substancials” i l'ha definit com a “organització ben establerta i creïble”, però ha reconegut que li falta un instrument financer estable. Com a conclusió de la reunió, els participants han encarregat a Sijilmassi l'elaboració d'un full de ruta sobre la feina a fer a partir d'ara.

Notícies relacionades

A més d'insistir en el mateix missatge d'unitat, fermesa i cooperació, el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, ha explicat que ha ofert Espanya com a seu d'una futura trobada de líders religiosos de Jerusalem per mirar de rebaixar les tensions desfermades al voltant dels llocs sants i ha anunciat que el diplomàtic espanyol Ángel Losada serà el nou alt representant de la UE per al Sahel.

La totalitat dels 43 membres de la UpM han participat en la reunió, però només una vintena (la majoria, els socis del sud) han enviat el ministre d'Exteriors. Els altres han estat representats a un nivell inferior (per viceministres o directors generals). Dels membres de la UE, a més d'Espanya, només Bòsnia, Montenegro, Eslovàquia i Eslovènia hi han enviat el ministre. Tot i això, Mogherini s'ha declarat “molt satisfeta” del nivell de representació. Des del 2008, la UpM s'ha vist incapaç de celebrar cap cimera de caps d'Estat i de Govern.