EL GIHAD A EUROPA

El misteri Abdelhamid Abaaoud

El parador del suposat cervell dels atemptats de París continua sent una incògnita

Operació policial a Saint-Denis. / EFE/Ian Langsdon

Operació policial a Saint-Denis.
Agents de les forces especials envolten l’edifici on s’han atrinxerat els terroristes, a Saint-Denis.
Forenses inspeccionen l’apartament dels terroristes a Saint-Denis.

/

1
Es llegeix en minuts

La sort del suposat cervell dels atemptats de París, el belga Abdelhamid Abaaoud, objectiu de l'espectacular assalt policial d'aquest dimecres a Saint-Denis, al nord de París, continua sent un misteri, ja que que els sospitosos abatuts durant l'operació encara no han pogut ser identificats.

Aquest dimecres, de matinada, els veïns del centre de Saint-Denis es van despertar en un autèntic escenari de guerra, entre explosions, tirotejos i el soroll de més de 5.000 trets a càrrec de la policia, segons va detallar el fiscal de París, François Molins.

Després de set hores de setge, protagonitzat per un centenar de policies d'elit, "una nova cèl·lula de terroristes ha sigut neutralitzada i tot fa pensar (...) que estava a punt d'actuar", va declarar Molins. L'assalt es va llançar després que un testimoni informés de la "presència d'Abaaoud en territori francès", va precisar el fiscal.

DELINQÜENT COMÚ

Petit delinqüent de Brussel·les, aquest home de 28 anys va sortir el 2013 cap a Síria, on es va convertir en un dels estendards de la propaganda de l'Estat Islàmic (EI) amb el nom d'Abou Omar al-Baljiki, 'El Belga'. El 2014 els serveis d'intel·ligència van detectar el seu retorn a Europa per preparar uns atemptats que finalment van ser frustrats per la policia.

A Saint-Denis, les forces antiterroristes van trobar una forta resistència. Una dona kamikaze, Hasna Aitboulahcen, de 26 anys, nascuda a prop de París i suposadament cosina d'Abaaoud, es va fer esclatar amb un cinturó d'explosius. Com a mínim un altre gihadista va ser abatut per la policia. El seu cos va ser trobat "cosit a trets sota la runa de l'immoble [assaltat]", segons Molins. Vuit persones van ser detingudes.

NO ARRESTATS

Notícies relacionades

L'edifici, seriosament danyat, amenaça d'ensorrar-se, amb la qual cosa la feina dels investigadors està resultant més difícil de l'habitual. Molins es va declarar "no capaç de comunicar el nombre final o les identitats de les persones mortes". L'únic cert, segons el fiscal, és que ni Abaaoud ni Salah Abdul-Salam, un altre dels gihadistes fugits, no estan entre els arrestats.

El 'Washington Post' i part de la premsa belga, entre ells el diari 'De Standaard', citant fonts dels serveis de seguretat, apunten que Abaaoud va morir en l'assalt policial. Cap portaveu oficial ha volgut confirmar aquest extrem. De forma inquietant, el parador del cervell dels atemptats continua sent una incògnita.