La investigació se centra a identificar els terroristes immolats

La cèl·lula estaria integrada per retornats de Síria recolzats per un grup resident a França

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Les autoritats franceses estan treballant contra rellotge per identificar en el temps més curt possible els set terroristes immolats i el terrorista fugit per conèixer les persones amb les quals s'han relacionat i establir el seu historial. Aquestes fonts apunten que la massacre de París ha sigut organitzada per una cèl·lula mixta que estaria integrada per gihadistes que han retornat de Síria i residents a França.

Aquestes fonts han explicat que les investigacions se centren en tres línies: que l'atemptat hagi sigut comès per francesos que han estat a Síria i l'Iraq, que es coneixen com els retornats, que hagi sigut comès per una cèl·lula interna que està composta per terroristes perquè no han aconseguit arribar a la zona de conflicte per la qual cosa se'ls coneix com a "combatents frustrats" o per una cèl·lula mixta en què s'hagin barrejat totes dues.

Les fonts consultades sostenen que la cèl·lula mixta és la que previsiblement hagi portat a terme aquesta massacre, ja que els atemptats estaven perfectament organitzats. El més probable és que els terroristes que han retornat a França siguin els que han traslladat els fusells kalàixnikov que s'han utilitzat en la matança, però han hagut de comptar amb el suport de residents a França que els van facilitar llocs on muntar, per exemple, els cinturons d'explosius amb què s'han immolat. 

Notícies relacionades

Fonts de la investigació també han explicat que un dels elements importants que s'estan investigant és la utilització de fusells kalàixnikov per part dels gihadistes com ja va passar a Turquia el mes passat en l'atemptat en què van morir 95 persones durant una marxa per la pau a Ankara.

 SUPORT JUDICIAL

Els jutges d'instrucció de l'Audiència Nacional s'han posat a disposició dels seus col·legues francesos. Per la seva banda, la fiscal Dolores Delgado, coordinadora de la lluita contra el terrorisme gihadista, es manté en permanent contacte amb els fiscals de París. Aquesta fiscal ha informat que els dies 9 i 10 de novembre va tenir lloc a Marràqueix (Marroc) una reunió entre les fiscalies de París, Bèlgica, Espanya i el Marroc que se celebra amb certa periodicitat per avaluar aquesta amenaça. Aquest grup es va organitzar el 2007 i en les seves reunions s'estableixen intercanvis d'informació i anàlisi de l'evolució d'aquests moviments.