El nou 'Vatileaks' revela com malgasten a la Santa Seu

El capellà espanyol segueix detingut acusat de robar secrets que surten als llibres

Dos volums descobreixen la mala gestió al Vaticà abans del papa Francesc

3
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Via Crucis i Avaricia, els dos volums que sortiran aquest dijous a les llibreries, revelen escandalosos embolics d'interessos als bastidors del Vaticà i subratllen la mala gestió i el malbaratament com a pràctiques eminentment vaticanes. En el fons, els textos, un nou Vatileaks, es converteixen en un suport a la neteja que pretén portar a terme el papa Francesc.

La raó és que els llibres posen en entredit els seus adversaris i revelen les trames per ocultar els interessos econòmics, financers i immobiliaris del Vaticà. «El Papa està trist», es va filtrar ahir des de la Santa Seu. I no podia ser d'una altra manera si li empresonen un capellà i una col·laboradora tres anys després de la seva elecció i la situació financeroimmobiliària del Vaticà continua sent gairebé la mateixa que va provocar la dimissió de Benet XVI el 2013.

Els autors dels dos llibres han assegurat que a més d'incloure documentació reservada del Vaticà també treuen a la llum converses privades que el Papa hauria mantingut amb els seus assistents durant reunions a la residència Santa Marta i que haurien sigut enregistrades il·legalment.

«Si no podem custodiar els diners, que es veuen, ¿com podrem custodiar l'ànima dels fidels, que no es veu?», hauria dit en una ocasió el Pontífex argentí, segons les gravacions a les quals van tenir accés els periodistes. En una nota de premsa, el Vaticà va valorar els dos exemplars com el «fruit d'una greu traïció de la confiança dipositada pel Papa».

5.050 IMMOBLES / Els volums revelen, per exemple, que la remodelació de l'apartament de 700 metres quadrats del cardenal Tarzicio Bertone, exsecretari d'Estat, hauria sigut pagada amb fons de l'hospital Banbin Gesù per a nadons i nens malalts de Roma, segons Avaricia, del reporter del setmanari L'Espresso Emilio Fittipaldi.

El text Via Crucis, de Gianluigi Nuzzi, afegeix que el Vaticà disposaria d'uns 5.050 immobles a Roma, dels quals la documentació oficial n'ignora els metres quadrats i que, no obstant, estan valorats cadastralment al voltant d'un euro cada un -l'import no és un error- però inscrits en els balanços amb un valor de 2,5 a 2,7 milions d'euros. O que el 79,4% de l'Òbol de sant Pere -les almoines dels fidels i que varien segons els Papes, oscil·lant entre 80 i més de 100 milions de dòlars anuals- es fan servir per a «les despeses ordinàries», com ara sous o pensions, quan haurien d'acabar en mans del Papa de torn per a les seves obres de caritat. Pau VI, per exemple, va fer construir cases barates per a habitants de barraques a Roma i a l'Índia i Bergoglio ha fet donacions a tot el món davant de les catàstrofes naturals.

Els llibres són prolixos en informacions de diners desviats fins abans de l'arribada de Bergoglio, com els supermercats del Vaticà (700.000 euros esfumats) o l'economat del prête a porter (500.000 euros desapareguts). Joan Pau I, mort el 1978, disposa encara d'un compte corrent a l'IOR o banc papal amb 110.864 euros. Pau VI, mort aquell mateix any, disposaria de 125.310 euros en un compte i de 296.151 dòlars en un altre.

FER NETEJA / Nuzzi, autor de Via Crucis, explica que el llibre «revela la situació dramàtica que Jorge Bergoglio hereta de Joseph Ratzinger, amb assumptes tèrbols, negocis opacs i privilegis», raons per les quals nombrosos organismes vaticans no li proporcionen les informacions requerides.

Notícies relacionades

En els textos hi hauria uns 16 minuts de gravacions clandestines d'una reunió del Papa amb els seus col·laboradors, al començament del seu pontificat, sobre la necessitat de fer neteja. Bergoglio lamenta que els seus col·laboradors paguin als proveïdors sense demanar abans pressupostos, de manera que pel treball acabat hagin de pagar fins a un 30% de més. En la reunió hi era el capellà riojà Lucio Ángel Vallejo, que segueix tancat a la masmorra vaticana, acusat de robar secrets dels quals es nodreixen els llibres.

Ahir va ser una altra vegada interrogada la relacions públiques Francesca Immacolata Chaouqui, lliure malgrat que amb els mateixos càrrecs que pesen sobre Vallejo. «No he traït el Papa», va declarar. A la seva pàgina de Facebook va afegir: «No hi ha res que hagi estimat i defensat més que l'Església i el Papa, ni tan sols la meva dignitat».

Temes:

Corrupció