El fred i la pluja castiguen milers de refugiats a la frontera de Sèrbia i Croàcia

3.000 persones esperen passar a territori croat després del tancament d'Hongria i Eslovènia

2
Es llegeix en minuts

Uns tres mil refugiats han passat la nit sota la pluja i el fred en territori serbi al costat de la frontera croata, a causa de l'aglomeració que ha provocat el tancament de la frontera d'Hongria amb Croàcia en la ruta dels Balcans.

S'espera que al llarg del dia augmenti el nombre d'aquestes persones que fugen de Síria, l'Iran o l'Afganistan i aspiren a aconseguir asil a l'Europa occidental, ha informat a Efe avui Melita Sunjic, portaveu de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Aquests refugiats es concentren a prop de la localitat de Sid, al nord-oest de Sèrbia, als camins de la "frontera verda" entre els dos països, ha afegit la portaveu en declaracions telefòniques des de la zona fronterera.

Ha destacat que entre ells hi ha dones, nens i persones grans que esperen durant hores, alguns durant tota la nit, per passar a Croàcia i seguir el viatge cap als seus destins a l'Europa occidental, generalment Alemanya o Suècia.

"És (la frontera verda) enmig dels camps i no està previst que la gent s'hi quedi, ni hi passi la nit, sobretot amb aquestes (males) condicions meteorològiques", ha dit Sunjic, i ha recordat que ahir a la nit va ploure sense parar i hi ha molt de fang.

Ha explicat que no hi ha il·luminació i que durant la nit un nen es va perdre de la seva mare, i a més hi va haver diverses persones que es van desmaiar.

L'ACNUR està reforçant l'enviament de menjar i begudes a la zona, ha indicat Sunjic.

Segons han dit a Efe fonts del Ministeri de l'Interior, a Sèrbia van ser registrats diumenge 5.754 demandants d'asil.

TANCAMENT D'HONGRIA

Sèrbia es troba a la ruta balcànica, que comença a Grècia, passa per Macedònia i ara segueix per Croàcia, Eslovènia i Àustria, mentre que fins al tancament de les fronteres hongareses passava pel país magiar.

Notícies relacionades

Hongria va segellar dissabte passat la seva frontera amb Croàcia per aturar el flux dels refugiats, i Eslovènia, per on començaven a seguir el seu camí, limita a 2.500 persones el nombre de refugiats que admet per dia, i impedeix amb tanques, policies i gossos l'entrada de més persones.

Això ha creat un efecte dòmino que porta Croàcia a reduir també la xifra de refugiats que deixa passar, i es creen així colls d'ampolla al llarg de la ruta dels Balcans, amb milers de persones i famílies esperant a les fronteres, just quan en aquesta regió s'han començat a registrar les baixes temperatures de la tardor.