UNA HISTÒRIA AMB FINAL FELIÇ

«Gràcies, us estimo a tots»

Ossama Abdul-Mohsen, el refugiat a qui vergonyosament van fer caure a terra a Hongria, agraeix emocionat l'acollida a Espanya

Viurà a Getafe i treballarà com a tècnic de futbol

Ossama Abdul-Mohsen, a l’arribar a l’estació de Sants de Barcelona / JOSEP GARCÍA / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
MARTÍ BENACH / BARCELONA
CARLOS MARCOTE / MADRID

Ossama Abdul-Mohsen, el refugiat sirià que sense voler-ho es va fer cèlebre quan una reportera hongaresa li va fer la traveta i el va fer caure a terra amb el seu fill en braços, va començar ahir una nova vida a Espanya. El somni va tornar a començar, lluny de les bombes i de la permanent amenaça de mort per la terrible guerra que castiga el seu país des del 2011, i ha sigut possible gràcies a l'escola d'entrenadors de futbol Cenafe, entitat que l'ha fitxat i que va decidir donar-li acolliment i manutenció a ell i a la seva família fins que puguin viure pel seu compte.

La iniciativa d'acollir Mohsen va sorgir quan es van conèixer alguns detalls de la seva biografia, com ara que va arribar a entrenar un equip de la primera divisió siriana, l'Al Fotuwa SC, amb el qual va guanyar dues lligues i una copa. Els dirigents de Cenafe no s'ho van pensar gens i van començar a moure els fils necessaris perquè pogués recalar a Espanya.

Després d'un llarg viatge en tren des de Munic fins a Madrid, passant per París i Barcelona, ahir l'esperaven a Getafe, punt final del seu trajecte per tot Europa. Res a veure, no obstant, amb l'autèntica odissea que al seu dia va començar amb la seva escapada de Síria, on havia sigut torturat pel règim del president Baixar al-Assad i perseguit per l'Estat Islàmic.

En la breu escala feta a Barcelona, on agafaria l'AVE cap a Madrid, Moh-sen només va tenir paraules d'agraïment. «Us estimo a tots els espanyols. Moltes gràcies a tots», va balbucejar, emocionat, en anglès davant la premsa. Atabalat pel núvol de fotògrafs i càmeres que l'esperaven, no va amagar que estava «molt cansat». «Només vull tornar a reunir-me amb la meva dona i la família», va afegir.

Ossama va viatjar amb el seu fill Zaid, de 7 anys, i Mohammed Al- Ghabade, de 18, que havia emigrat abans que ells a França. Faltaven la seva dona i dos fills més, que són a Turquia esperant poder passar la frontera. Zaid, que va ser qui va patir amb el seu pare la vergonyosa agressió a Hongria, era ahir el més feliç. Amb un somriure d'orella a orella, no parava de saludar amb el signe de la victòria els que l'aplaudien al reconèixer-lo a l'estació de Sants.

«Ossama està absolutament eufòric i agraït. Ens ha dit que és una oportunitat única i que l'aprofitarà a fons», va afirmar Alex Martín, codirector de Cenafe Escuelas a Catalunya. Ell i un altre dirigent van rebre els Mohsen a Barcelona amb una gran abraçada i dos regals -una samarreta del Barça i una bufanda del Llagostera-, que van acceptar encantats tot i que Ossama és un acèrrim seguidor del Madrid.

El president de Cenafe, Miguel Ángel Galán, que va adquirir certa notorietat l'agost de l'any passat al denunciar Zinedine Zidane per exercir com a tècnic del Reial Madrid Castella sense tenir la llicència requerida, va fer el pas de donar un cop de mà als Mohsen al llegir l'entrevista que els va fer un diari espanyol a l'arribar a Alemanya. Galán, precandidat a la presidència de la Federació Espanyola de Futbol, va ser qui va contactar amb el refugiat sirià, que així que va conèixer l'oferiment es va mostrar encantat i no va dubtar a rebutjar altres possibilitats laborals que li havien sorgit a Alemanya.

«Ja tenim casa per a ell i la seva família a Getafe. Ens farem càrrec de la manutenció i tinc tot el suport de l'Ajuntament de Getafe per ajudar-los en la seva nova vida», declarava ahir Galán, que en principi, abans de veure les possibilitats d'obrir camí a Ossama amb la seva activitat professional com a tècnic, tenia pensat donar-li feina d'administratiu. L'ajuntament pot facilitar les coses en aquest sentit, encara que el problema inicial serà l'idioma, ja que no parla gens d'espanyol i molt poc anglès.

Notícies relacionades

«Treballarem amb el Getafe CF perquè el pare pugui entrenar amb ells, ja que té experiència, i el nen pugui jugar a les categories inferiors del club», va dir l'alcaldessa del municipi del sud de Madrid, Sara Hernández, que es va posar a disposició de Cenafe així que va tenir notícia de la iniciativa solidària. «Si hi hagués algun problema pel que fa a integrar-se en el cos tècnic del Getafe, es faran gestions amb altres clubs esportius de la ciutat perquè el pare entreni i el fill pugui seguir la seva activitat esportiva amb normalitat», va afegir l'alcaldessa.

Galán no vol deixar d'agrair la disposició de Mohamed Labrouzi, marroquí de 23 anys alumne del centre de Cenafe a Getafe, que hi ha col·laborat ja que parla perfectament àrab, francès i anglès. Labrouzi va connectar amb Ossama, es va desplaçar a Alemanya per facilitar les gestions a Mohsen i ahir el va acompanyar en el viatge fins a Getafe, on esperen poder portar la resta de la família que és a Turquia la setmana que ve.