CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

Orbán diu que el problema dels refugiats "no és europeu, sinó alemany"

El primer ministre hongarès addueix que el seu deure és registrar tots els que entren al seu país i volen marxar a Alemanya

Viktor Orbán ofereix una roda de premsa a Brussel·les, aquest dijous.

Viktor Orbán ofereix una roda de premsa a Brussel·les, aquest dijous. / {EFE} / OLIVIER {HOSLET}

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ha afirmat aquest dijous que el problema de la crisi de refugiats i de migració "no és europeu, sinó alemany", i ha explicat que no deixa que aquestes persones abandonin Hongria perquè han de ser registrades tal com exigeix Berlín i Viena i les regulacions.

"No és una qüestió d'estratègia. Tenim unes regulacions molt clares i els cancellers d'Àustria Alemanya han dit clarament que ningú pot sortir sense haver sigut registrat. No és una estratègia, és complir la legislació", ha adduït Orbán després de reunir-se amb el president del Parlament Europeu (PE)Martin Schulz.

"Entre nosaltres, el problema no és europeu; és un problema alemany. Ningú es vol quedar a Hongria. No tenim cap problema amb els que es volen quedar, però ningú s'hi vol quedar. Tampoc a Eslovàquia, ni a Polònia, ni Estònia. Tots volen anar a Alemanya i la nostra feina és registrar" els refugiats, ha recalcat.

CONTROL DE FRONTERES

Orbán ha subratllat que les regulacions com el codi Schengen, el sistema Dublín i Frontex diuen "clarament que el control de les fronteres externes és la responsabilitat i l'obligació dels Estats membres", i els caps d'Estat i de Govern de la UE van recalcar en l'última cimera aquesta necessitat.

Segons ha opinat Orbán, Schengen està en "risc" en aquests moments i per això el seu país està tan compromès per protegir les fronteres, i ha sostingut que el que està passant "és una vergonya, un caos i no és europeu".

"L'essència de ser europeu és mantenir la situació i el procés sota control d'una manera civilitzada. I treballem per aconseguir-ho. Sense control fronterer això no funcionarà i aquest és l'aspecte número u. Podem discutir quitacions, però sense proporcionar un control fronterer eficaç i suficient no té sentit parlar d'altres coses", ha al·legat.

Segons la seva opinió, sense un control estricte de les fronteres es "convida" els refugiats a venir a Europa.

REGULACIONS COMUNITÀRIES

Notícies relacionades

El primer ministre magiar ha explicat que no deixa que els refugiats abandonin Hongria amb tren perquè així ho exigeixen els cancellers d'Alemanya, Angela Merkel, i d'Àustria, Werner Faymann, a més de les regulacions comunitàries.

"No pots passar per una frontera, anar-te'n a una estació de trens, corejar el nom d'Alemanya i el nom d'Angela Merkel i obligar la policia hongaresa a sortir de les regulacions europees. Si el control és eficaç a la frontera, bé. Si no, es fa en un altre lloc", fins i tot a les estacions, ha assenyalat.