CRISI MIGRATÒRIA

La UE insta els Vint-i-vuit a acceptar una "justa" redistribució de 100.000 refugiats

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, afirma que l'afluència d'immigrants amenaça les arrels cristianes d'Europa

El president francès, François Hollande, convoca una reunió d'urgència amb els seus ministres a l'Elisi per discutir sobre el drama dels refugiats

Immigrants i refugiats intenten desesperadament pujar al tren de Budapest (Hongria) amb destí a Alemanya i Àustria. / AP / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha instat aquest dijous els països de la Unió Europea (UE) a acceptar una "justa" redistribució d'almenys 100.000 refugiats i a doblar els seus esforços, també en termes de finançament.

"Acceptar més refugiats no és l'únic, però sí un important gest de solidaritat real. Una distribució justa d'almenys 100.000 refugiats entre els Estats membres és el que, de fet, necessitem avui", ha dit amb motiu de la seva entrevista amb el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán.

"Si els líders no demostren bona voluntat, la solidaritat es convertirà en un eslògan buit i serà reemplaçat pel xantatge polític, les divisions i un nou joc de culpabilitzar", ha advertit Tusk.

Per això, ha fet una crida a tots els líders europeus a "doblar els seus esforços quan es refereix a la solidaritat amb els socis que estan fent front a aquesta onada migratòria sense precedents".

SOLIDARITAT I CONTENCIÓ

El president del Consell Europeu ha defensat la necessitat que es combini "la solidaritat i la contenció". En presència del cap del Govern d'Hongria, Tusk ha dit comprendre el perquè "no tothom és un fan de les solucions controvertides proposades pel primer ministre Orbán". "Però davant el nombre ingent i l'alça de refugiats, els països europeus han de fer més", ha afegit.

Tusk ha indicat que "els països europeus no canviaran les seves polítiques migratòries de la nit al dia", però ha instat aquells Estats "que no estan directament afectats per la crisi i que han experimentat solidaritat de la UE en el passat" a mostrar ara el seu suport a "aquells necessitats".

"És realment una paradoxa que els grans països a Europa com Itàlia Alemanya necessitin la nostra solidaritat, igual que Hongria", ha afegit també.

DESPESA MOLT GRAN

El president del Consell Europeu ha subratllat que els "esforços humanitaris per contenir els fluxos de migració requeriran un compromís molt gran per part d'Europa, i això significa un augment més elevat de la despesa".

"Quan parlem dels nous centres de recepció, de més protecció a les fronteres i de l'ajuda al desenvolupament per als països fora de la UE, es necessitaran molts més diners", ha dit Tusk, que ha assenyalat que els líders europeus hauran de prendre una decisió sobre aquesta qüestió, també en la cimera europea de finals d'octubre.

CENTRES DE RECEPCIÓ

L'ex primer ministre polonès ha defensat la construcció de centres de recepció per gestionar les peticions d'asil "més a prop de les àrees de conflicte fora d'Europa, on ja hi pot haver refugiats" i que aquests siguin "una manera d'arribar a la Unió Europea per a tots els demandants d'asil".

Ha apuntat la importància que la UE augmenti la seva "assistència" a aquells països que fan frontera amb àrees de conflicte "assegurant la protecció d'aquells que estan en perill" i ha citat en concret Turquia, el Líban, Jordània, el Marroc i altres socis a la regió.

Tusk també ha defensat que "la cristiandat en la vida social i pública significa un deure per als nostres germans (que es troben) necessitats", en resposta a les paraules d'Orbán en un article publicat al diari alemany 'Frankfurt Allgemeine Zeitung' en què suggereix que la cultura i els valors cristians d'Europa estan amenaçats per l'arribada dels refugiats.

RESPOSTA A ORBÁN

"Referir-se a la cristiandat avui en migració ha de significar en un primer lloc la disposició de mostrar solidaritat i sacrifici. Per a un cristià no ha d'importar quina raça, religió o nacionalitat té la persona necessitada", ha afirmat.

Notícies relacionades

En la seva columna publicada aquest dijous al 'Frankfurt Allgemeine Zeitung', Orbán ha escrit: "No s'ha d'oblidar que els que arriben (...) són representants d'una cultura profundament diferent". "La majoria no són cristians sinó musulmans. És una qüestió important, ja que Europa i la identitat europea tenen arrels cristianes", ha afegit.

REUNIÓ A L'ELISI

El president francès, François Hollande, ha convocat aquesta tarda una reunió urgent a l'Elisi amb tots els ministres implicats en la gestió de la crisi migratòria. Hollande ha programat aquest convocatòria després de parlar sobre aquesta qüestió amb Tusk i amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.