UNA IMATGE ICÒNICA

El Canadà, el destí on mai va arribar Ailan

El nen, el seu germà i la seva mare van morir intentant fugir desesperadament de la guerra i reunir-se amb els seus familiars a Amèrica

"Els van denegar la sol·licitud d'asil i per això van pujar a la barca", ha dit la tia del nen ofegat

Aylan, de 3 anys, i el seu germà gran Galip, de 5, riuen mentre juguen amb un osset de peluix.

Aylan, de 3 anys, i el seu germà gran Galip, de 5, riuen mentre juguen amb un osset de peluix. / TWITTER

3
Es llegeix en minuts
MARIA IGLESIAS / BARCELONA

Dimecres es va publicar una de les imatges més desoladores de la crisi migratòria que viu Europaun nen de només 3 anys jau en una platja turca on va ser arrossegat pels corrents del mar, on es va ofegar. Un símbol del risc que milers de persones decideixen assumir amb el propòsit d'albergar una vida millor lluny dels seus països d'origen i, potser, el principi del canvi en polítiques migratòries.

La fotografia del nen, Ailan, a la platja i la del guardacostes turc emportant-se'l de la costa de Bodrum van causar commoció a tot el món, però la seva història i la de la seva família és igual de trista.

El germà de 5 anys del nen, Galip, i la seva mare, Rehan, també van morir a l'enfonsar-se el diminut bot on viatjaven cap a GrèciaAbdullah, el seu pare, va sobreviure.

ÚNICA OPCIÓ

La família Kurdi, d'origen sirià, va embarcar en un intent desesperat de fugir de la violència i arribar al Canadà, on viuen dos dels germans d'Abdullah, malgrat que els havien denegat la sol·licitud d'asil a aquest país.

La guerra civil que castiga Síriaguerra civil  i que ha portat milers de persones a deixar el país ja havia esclatat quan Ailan va néixer. Els bombardejos entre la guerrilla kurda i les milícies de l'Estat Islàmic a la seva ciutat, l'estratègica Kobane, al nord de Síria, són una constant des de principis d'any. Per als Kurdi només hi havia dues opcions: arriscar-se a emigrar o morir de totes maneres.

UN PARE DESTROSSAT

"La meva dona i els meus fills estan morts", això és l'únic que Abdullah va poder dir al comunicar la seva pèrdua als seus germans. Ara, segons aquests han explicat als mitjans canadencs, l'únic que desitja és tornar a la seva ciutat natal kurda i enterrar la seva família.

Teema Kurdi, la germana d'Abdullah, va ser qui va parlar amb la premsa per explicar la terrible tragèdia d'aquesta família. Ella és perruquera a Vancouver. Va deixar Síria fa més de 20 anys, on ja es vivia una situació de terrible inestabilitat.

IMPOTÈNCIA DAVANT EL DESTÍ

"Feia molt de temps que volíem fugir de Síria. Amb els meus amics i alguns veïns els vam enviar diners perquè poguessin emigrar", explica Teema. "Van arribar a Turquia i jo els passava una manutenció. Però és una barbaritat com tracten allà els sirians i la resta de refugiats", assegura.

"Jo mateixa em vaig encarregar de tramitar la seva sol·licitud d'asil aquí, al Canadà, perquè vinguessin a viure amb mi. Però va ser rebutjada", ha explicat la dona a la premsa. "Per això van decidir pujar a la barca", diu a l'ensorrar-se.

DOS NENS PLENS DE VITALITAT

La germana d'Abdullah va cedir, a més, dues fotografies dels nens. S'hi pot veure Ailan i Galip somrients i plens de vitalitat. Germans, perfectes companys de joc, l'orgull dels seus pares. Semblen feliços, aliens a l'horror que els envolta i, sobretot, innocents.

Els dos nens van morir amb 10 persones més a l'enfonsar-se l'embarcació on viatjaven, que va salpar des de Turquia en direcció a l'illa grega de Kos. Entre els morts també hi ha la seva mare i tres nens més. Abdullah és un dels pocs supervivents.

COMPLIEN TOTS ELS REQUISITS

La sol·licitud d'asil que va presentar Teema, si hagués sigut acceptada, hauria permès a la família Kurdi mudar-se legalment al Canadà.

Algunes de les condicions perquè la petició sigui acceptada són el patrocini de cinc ciutadans canadencs que han de proporcionar suport financer i una residència, entre altres, als sol·licitants.

A més, només les persones que siguin considerades formalment "refugiades" pel país de destí tenen dret a iniciar els tràmits d'aquesta sol·licitud.

DIFICULTATS PER SER SOL·LICITANTS

La família Kurdi complia tots els requisits per obtenir el dret d'asil al Canadà, que hauria salvat la vida a Ailan, a Galip i a la seva mare. Però els va ser denegat.

Milers de sirians kurds es queixen de les traves que hi ha en aquests tràmits. A Turquia, l'ACNUR ha denunciat les dificultats perquè aquestes sol·licituds siguin processades des dels campaments de refugiats.

Notícies relacionades

Turquia tampoc facilita els visats de sortida del país a aquells que no tenen la ciutadania.

SOMNIS QUE S'OFEGUEN

Galip i Ailan van salpar amb els seus pares d'Akyarlar, el punt de la costa turca més pròxim a Kos, plens d'esperances. Ara, els seus somnis descansen al fons del Mediterrani, com els de més de 2.160 immigrants que han mort intentant travessar el mar aquest any per buscar una vida millor.