MAGNAT ENFADAT

Trump reclama una indemnització de 10 milions de dòlars al xef José Andrés

El cuiner va trencar un acord que tenia amb l'aspirant a la Casa Blanca per les seves declaracions contra els immigrants

El candidat republicà i magnat immobiliari Donald Trump, el 10 de juliol, durant una roda de premsa. / AFP / FREDERIC J. BROWN

El candidat republicà i magnat immobiliari Donald Trump, el 10 de juliol, durant una roda de premsa.
El xef José Andrés, al seu restaurant Minibar, a Washington, en una imatge d’arxiu.

/

2
Es llegeix en minuts

L'aspirant republicà a la Casa Blanca Donald Trump ha reclamat una indemnització de 10 milions de dòlars al xef espanyol José Andrés, que al juliol va trencar l'acord a què havia arribat amb el magnat per gestionar el restaurant d'un dels seus flamants hotels després que Trump carregués contra els immigrants.

En la demanda, Trump al·lega que la negativa del cuiner a gestionar el restaurant principal del Trump International Hotel, a Washington, li ha ocasionat "pèrdues i danys per valor de milions de dòlars".

El xef asturià, que dirigeix 18 restaurants als Estats Units, va decidir trencar vincles amb Trump pels seus comentaris del 16 de juny, quan va anunciar la seva campanya presidencial i va llançar dures crítiques contra els immigrants mexicans i va proposar aixecar un "gran mur" a la frontera sud amb Mèxic.

ELS ARGUMENTS DE TRUMP

"És curiós que el senyor Andrés se senti ofès pel fet que Trump comparteixi públicament les seves opinions sobre immigració, que s'han mantingut sense canvis durant molts anys. És coneguda de sobres la voluntat i franquesa del senyor Trump per compartir les seves opinions en públic", diu la demanda, interposada davant el Tribunal del Districte de Colúmbia el 31 de juliol.

D'aquesta manera, els advocats de Trump insisteixen que José Andrés coneixia prèviament les opinions del magnat immobiliari i la seva "franquesa" abans de decidir col·laborar amb ell en l'obertura del restaurant, que estava prevista per a l'any que ve.

De fet, Trump cita a la seva demanda un comunicat de premsa del cuiner, datat el gener d'aquest any, en què alaba "la seva visió per als negocis" i diu que està "orgullós d'associar-se" amb ell per obrir un restaurant a Washington, la ciutat que havia anomenat "casa" seva  després d'haver residit més de dues dècades als Estats Units.

"El propietari ha patit i seguirà patint perjudicis en una quantitat que haurà de ser determinada mitjançant judici, però que es creu que excedirà els 10 milions de dòlars", destaca la demanda per després exigir la milionària indemnització al xef, que entre altres restaurants compta amb els populars Jaleo i Oyamel, tots dos a la capital nord-americana.

AMPLI BOICOT

José Andrés no ha sigut l'únic a boicotejar Trump després de la seva sortida de to sobre els immigrants. Els controvertits comentaris de Trump han costat diversos contractes al magnat, entre ells amb les cadenes de televisió Univisión, ESPN i NBC, la cadena de grans magatzems Macy's i l'organitzador de les carreres de cotxes de Nascar, entre altres.

Notícies relacionades

A més, personalitats com Roselyn Sánchez, America Ferrera, Paulina Vega i el rival de Trump a les primàries del partit, Jeb Bush, han mostrat el seu rebuig als comentaris xenòfobs, mentre que Mèxic, Panamà i Costa Rica han anunciat que no participaran en el concurs de bellesa Miss Univers, organitzat per Trump.

Precisament aquest cap de setmana  la campanya presidencial de Trump ha acomiadat un dels seus assessors, Sam Nunberg, per haver publicat comentaris racistes al seu compte de Facebook, entre ells un que deia 'nigger' --terme ofensiu per als afroamericans-- a la filla d'un prominent reverend negre.

Temes:

José Andrés