NOVA CONTROVÈRSIA AMB EL POLÍTIC

José Andrés també planta Donald Trump

El xef no portarà el restaurant del flamant hotel a Whashington del magnat i candidat republicà per les seves pulles contra els immigrants mexicans

José Andrés, al seu restaurant Minibar, a Washington.

José Andrés, al seu restaurant Minibar, a Washington. / AP

1
Es llegeix en minuts

El xef espanyol José Andrés s'ha sumat a la llista d'empreses que han decidit trencar els seus vincles amb el magnat Donald Trump, precandidat presidencial del partit Republicà, pels seus cometaris ofensius sobre els immigrants mexicans.

José Andrés havia arribat a un acord amb Trump per gestionar el restaurant del flamant Trump International Hotel, que el magnat té previst obrir al centre de la capital nord-americana l'any que ve.

"Les recents declaracions de Donald Trump menyspreant els immigrants fan impossible que la meva companyia i jo puguem seguir endavant amb l'obertura d'un exitós restaurant espanyol a l'hotel Trump de Washington", ha indicat José Andrés en un comunicat.

En les seves declaracions, el magnat immobiliari va acusar Mèxic d'estar enviant als EUA "gent amb un munt de problemes (...). Estan portant drogues, el crim, els violadors. Assumeixo que alguns són bons".

18 RESTAURANTS ALS EUA

José Andrés, que dirigeix 18 restaurants als Estats Units, on fa més de dues dècades que es va instal·lar, i que recentment ha obtingut la ciutadania del país nord-americà, recalca que "més de la meitat" dels components del seu equip són llatins, "com ho són molts dels meus clients".

"I com un orgullós immigrant espanyol i recentment naturalitzat ciutadà nord-americà, crec que tots els éssers humans mereixen respecte, sense tenir en compte la seva condició migratòria", afegeix el xef, que compta entre els seus restaurants amb els populars Jaleo i Oyamel a la capital nord-americana.

MÉS CONTRACTES TRENCATS

La polèmica li ha costat a Trump fins ara la ruptura de contractes amb les cadenes de televisió Univisión, NBC i Ora TV, el Grupo Televisa, el gegant comercial Macy's, i l'Associació Nacional de Carreres d'Automòbils de Sèrie (Nascar, en la seva sigla en anglès).

Notícies relacionades

A més, personalitats com Roselyn Sánchez, America Ferrara, Paulina Vega i el rival de Trump a les primàries del partit, Jeb Bush, han mostrat el seu rebuig als comentaris xenòfobs, mentre que Mèxic, Panamà i Costa Rica han anunciat que no participaran en el concurs de bellesa Miss Univers, organitzat per Trump.

Per ara, el magnat no ha demanat disculpes i ha afirmat que les seves paraules sobre Mèxic van ser "distorsionades per la premsa" i que les seves crítiques eren contra el Govern del país, no contra els mexicans.