misteri en l'aviació comercial

França rep les restes de l'avió trobades a l'Índic

L'anàlisi detallarà si les peces són del vol de Malaysia Airlines desaparegut

1
Es llegeix en minuts

Les restes de l'ala d'un avió que han aparegut aquesta setmana a les costes de l'illa de la Reunió i que podrien pertànyer a l'aparell de Malaysia Airlines MH370 que va desaparèixer fa més d'un any i mig a l'oceà Índic van arribar ahir a França per ser analitzades. En l'accident, del qual fins ara es desconeixen gairebé tots els detalls, hi van morir 239 persones.

Això sí, els experts que ara investigaran les peces trobades consideren com a principal hipòtesi que algun membre de la tripulació va desconnectar deliberadament el pilot automàtic i va fer que l'aparell es desviés milers de quilòmetres del seu trajecte de Kuala Lumpur cap a Pequín.

Als investigadors francesos que començaran a partir d'aquest dilluns a analitzar les restes se n'hi sumaran alguns de Malàisia, segons va explicar el ministre de Transports del país, Liow Tiong. «Si l'ala trobada a l'illa de la Reunió és, finalment, la de l'MH370, servirà per assegurar-se del canvi de rumb que va fer l'avió en ple vol; però no volem especular. Esperarem una verificació per part de les autoritats franceses», va remarcar.

Notícies relacionades

DETERMINAR-NE LES CAUSES / Si els resultats resolen el misteri, aleshores els més de 600 experts estaran més a prop de poder saber amb certesa què va ser el que realment va causar l'accident i com es va produir, ja fos provocat pel mal temps, per una explosió en ple vol o per una caiguda a l'oceà.

A Reunió també s'hi van trobar diverses peces d'equipatge, que juntament amb l'ala, han volat cap a París per ser analitzades mitjançant un test d'ADN. Mentrestant, les famílies de les víctimes del succés, que han viscut durant gairebé dos anys sense saber el perquè de la mort dels seus éssers estimats, demanen més compensacions i ajudes a Malaysia Airlines, que va tenir un altre greu accident el juliol lde 2014 en què es creu que els rebels prorussos d'Ucraïna van abatre un avió de la mateixa companyia i van acabar amb la vida de tots els passatgers, la majoria holandesos. França ja es va involucrar en la investigació de l'accident d'un aparell que volava de Rio de Janerio a París l'any 2009 i que es va estavellar enmig de l'oceà Atlàntic.