POBLACIÓ MUNDIAL

L'Índia serà el país més poblat del món d'aquí set anys

La major part del creixement demogràfic es concentrarà a l'Àfrica

La població creix molt més en països en vies de desenvolupament on és més difícil eradicar la pobresa.  / EFE / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts

El fort creixement demogràfic a tot Àfrica i en diversos països d'altres continents durant les pròximes dècades dispararà la població mundial clarament per sobre dels 10.000 milions en aquest segle, segons els càlculs més recents de les Nacions Unides.

El món, que actualment compta amb uns 7.300 milions d'habitants, arribarà als 8.500 milions el 2030 i als 9.700 milions el 2050, segons l'informe publicat avui.

L'any 2100, la població mundial serà d'11.200 milions de persones, principalment a causa del creixement demogràfic als països en vies de desenvolupament, un fenomen que presenta importants problemes, segons l'ONU.

"La concentració del creixement de la població als països més pobres presenta el seu propi conjunt de desafiaments, i fa més difícil eradicar la pobresa i la desigualtat, combatre la fam i la malnutrició i ampliar l'accés a l'educació i els sistemes de salut", ha explicat el director de Població del Departament d'Afers Econòmics i Socials de l'ONU, John Wilmoth.

Les pròximes dècades suposaran un gir radical en l'actual ordre demogràfic mundial, segons les previsions de les Nacions Unides.

'BOOM' AFRICÀ

En només set anys, l'Índia superarà la Xina com el país més poblat del món, amb uns 1.400 milions d'habitants, un lloc que consolidarà en les següents dècades.

Per la seva banda, Nigèria, el país més gran de l'Àfrica, amb 182 milions de persones, simbolitzarà perfectament el 'boom' del continent i passarà de ser el setè estat del món en població a convertir-se en el tercer.

Per al 2050, Nigèria tindrà gairebé 400 milions d'habitants i superarà els Estats Units, on la població passarà dels prop de 322 milions actuals a uns 389 milions.

A mitjans de segle, s'espera que sis països estiguin per sobre de la barrera dels 300 milions: la Xina, l'Índia, Indonèsia, Nigèria, el Pakistan i els EUA.

ELS NOU AMB MÉS HABITANTS

Segons l'ONU, durant les pròximes dècades el creixement de la població mundial es concentrarà principalment en nou països, la majoria africans i asiàtics: l'Índia, Nigèria, el Pakistan, la República Democràtica del Congo, Etiòpia, Tanzània, els EUA, Indonèsia i Uganda.

Amb la taxa de creixement demogràfic més elevada, l'Àfrica aportarà més de la meitat de l'augment de la població mundial entre el 2015 i el 2050.

En aquest període, s'espera que la població de 28 països del continent es dobli i que 10 d'ells hagin multiplicat per cinc el seu nombre d'habitants el 2100.

En conjunt, l'Àfrica passarà de tenir 1.186 milions d'habitants avui a 2.478 milions el 2050 i uns 4.387 milions l'any 2100.

Davant aquest fort augment, regions com Llatinoamèrica i el Carib experimentaran un creixement molt més lleu, i passaran dels actuals 634 milions a 721 milions el 2030, 784 milions el 2050, per després començar a baixar i tornar a situar-se en uns 721 milions a finals de segle.

El continent viurà un clar envelliment de la seva població en les pròximes dècades i el 2050 els més grans de 60 anys suposaran més d'un quart de la població, davant poc més de l'11% d'ara.

El Brasil i Mèxic, que figuren entre els 10 països més poblats del món, seguiran creixent fins al 2050, quan la seva població arribarà als 238 milions i els 164 milions, respectivament, davant els actuals 208 i 127 milions.

L'envelliment de la població serà molt més acusat a Europa, on el 34 % de la població tindrà més de 60 anys el 2050, cosa que reduirà el total d'habitants de 738 milions en l'actualitat a 707.

Espanya, a la qual l'ONU atribueix avui 46,1 milions d'habitants, retrocedirà a 45,9 milions el 2030 i a 44,8 el 2050, i baixarà dels 40 milions durant la segona meitat del segle.

Notícies relacionades

Els responsables de l'informe avisen, en tot cas, que totes aquestes projeccions depenen en gran mesura de l'evolució de la taxa de fertilitat, ja que si experimenta lleugers canvis, això pot suposar enormes diferències al cap d'unes dècades.

En els últims anys, aquesta taxa s'ha reduït pràcticament a totes les àrees del món, fins i tot en llocs com l'Àfrica, on la xifra, 4,7 fills per dona, segueix sent molt elevada.