ATEMPTAT en UNES INSTAL·LACIONS MILITARS

EUA estudia el viatge a Jordània del noi que va matar 4 'marines'

L'FBI no tenia al seu radar Abdulazeez, que comptava amb doble nacionalitat

Havia penjat diverses entrades sobre l'islam en un blog personal

Mohammad Youssouf Abdulazeez

Mohammad Youssouf Abdulazeez / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAINi
NOVA YORK

Quan l'any passat Mohammod Youssouf Abdulazeez va fer un viatge d'uns set mesos a Jordània cap alarma va saltar en els serveis antiterroristes dels Estats Units. Abdulazeez, emigrat als EUA quan era un nadó i naturalitzat, mantenia la doble nacionalitat jordana (encara que va néixer el 1990 a Kuwait) i ja havia viatjat altres vegades a Jordània. En canvi, ahir, un dia després que Abdulazeez morís després de matar quatre marines i ferir tres persones més en atacs a dues instal·lacions militars a Chattanooga (Tennessee), tot l'escrutini dels investigadors es va dirigir cap a aquell viatge, per buscar algun indici que expliqui els motius de la matança.

Les autoritats nord-americanes intenten determinar si Abdulazeez era un «llop solitari» que es va radicalitzar a si mateix o algú que es va moure sota ordres directes. Investiguen, en concret, si va aprofitar el viatge a Jordània per visitar altres països com Síria o el Iemen o per establir contacte amb grups que promouen el gihad com l'Estat Islàmic, que el mes passat va instar els seus seguidors a cometre atacs durant el mes del Ramadà, que acabava ahir. Explicava a The New York Times des de l'anonimat un alt càrrec dels serveis d'intel·ligència de Washington: «L'atac planteja interrogants sobre si va ser dirigit per algú o si hi ha suficient propaganda allà fora per motivar-lo a fer-ho».

L'EMPREMTA DIGITAL / L'FBI investiga també l'ordinador i altres comunicacions del noi, que segons SITE Intelligence Group -una organització especialitzada a seguir l'empremta digital de l'extremisme violent islàmic- havia penjat aquest mateix dilluns dues entrades en un blog sobre l'islam. Segons han explicat fonts de la investigació a The Wall Street Journal, els textos no inclouen suggeriments directes de violència ni ofereixen motius per atacar instal·lacions militars.

En un dels escrits es llegia: «Germans i germanes, no us deixeu enganyar pels vostres desitjos, aquesta vida és curta i amarga i l'oportunitat d'entregar-vos a Al·là us pot passar». Es parlava també de la vida com una «presó» de monotonia i superficialitat i s'apel·lava a estudiar l'Alcorà per donar-hi sentit. En un altre text, no obstant,  Abdulazeez també impel·lia els musulmans a «apreciar altres punts de vista».

Les accions d'Abdulazeez no només representen un puzle per a les autoritats, sinó també per a molts veïns, antics professors i companys d'estudis o esports del noi, que va formar part de l'equip de lluita del seu institut i després es va graduar en enginyeria el 2012. Encara que en l'anuari del seu últim any de l'institut, sota la seva foto, havia escrit: «El meu nom provoca alertes de seguretat nacional ¿què fa el teu?». Semblava estar perfectament integrat i ha sigut descrit com un «noi típicament americà», «agradable», «educat» i «sociable».

El seu pare, nascut als territoris palestins, va ser investigat breument fa uns anys per donar diners a organitzacions amb possibles

vincles amb el terrorisme, però no

es va arribar a provar res i el seu nom es va eliminar de la llista de les persones en observació. Ell mateix

no va estar mai en el radar dels serveis antiterroristes i només tenia

antecedents per infraccions de trànsit. L'última va passar el mes d'abril passat, quan va ser detingut per conduir sota els efectes de substàncies prohibides i se li va detectar olor

Notícies relacionades

de marihuana. És per això que tenia un procés judicial el dia 30 de juliol vinent.

La investigació no ha determinat encara tampoc com va obtenir les armes amb què va atacar l'oficina de reclutament situada en un centre comercial, que com totes les del país no compten amb protecció, i després un centre de reserva de la Marina i els marines, que comptava amb més seguretat però que és on Abdulazeez va superar les barreres i va matar amb els seus trets quatre marines abans de ser abatut.