La plaga del terrorisme islàmic

L'Iraq retreu als aliats el fracàs contra l'EI

Margallo dóna suport a una iniciativa italiana per estendre els atacs a Líbia

Militants xiïtes lluiten contra l’Estat Islàmic a Fal·luja.

Militants xiïtes lluiten contra l’Estat Islàmic a Fal·luja. / AP / HADI MIZBAN

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN
PARÍS

La coalició internacional llançada per atacar les bases de l'Estat Islàmic (EI) a Síria i l'Iraq va revisar ahir la seva estratègia en una reunió ministerial celebrada a París en presència de 24 delegacions. Les recents victòries militars dels gihadistes a Palmira (Síria) i Ramadi (Iraq) van portar els aliats a reafirmar la seva unitat per actuar conjuntament, després de sentir com el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, els va retreure «el fracàs» en la lluita contra l'EI, denunciant sobretot la falta de suport a l'Iraq.

Notícies relacionades

Els ministres van certificar «la incapacitat i l'absència de voluntat» del règim de Baixar al-Assad per lluitar contra els gihadistes, de manera que es va obrir pas la tesi que potser ha arribat el moment que la coalició uneixi forces amb determinats grups de l'oposició siriana. Així mateix, es va constatar la urgència de trobar una solució política al deteriorat conflicte sirià, una de les causes profundes de l'expansió dels radicals. En aquest sentit, la declaració emesa al final de la trobada parla de la necessitat de tallar el flux de combatents estrangers dels quals es nodreix l'Estat Islàmic, de bloquejar les seves fonts de finançament i de lluitar contra la seva ideologia, abordant les crisis humanes que comporta.

Un altre assumpte que es va posar a sobre de la taula va ser la intenció de l'EI de guanyar terreny en un país durament sacsejat per la inestabilitat política com Líbia. Encara que la coalició internacional seguirà centrant els seus esforços en Síria i l'Iraq, la delegació italiana va presentar una iniciativa, encara embrionària, per ampliar a Líbia l'àmbit d'actuació dels aliats. Una idea recolzada per Espanya, segons va explicar el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Magallo. «La coalició ha d'actuar en el seu format actual contra Líbia», va afirmar. Les seves modalitats i base jurídica hauran de ser objecte de discussions futures. En tot cas, es requeriria una petició prèvia del Govern legítim de Líbia  i seria desitjable el vistiplau del Consell de Seguretat de Nacions Unides. «L'única opció que no està oberta és no fer res a Líbia», va afegir el ministre, recordant que la crisi genera problemes en els veïns Tunísia, Egipte i Mali, i provoca la tragèdia de la immigració.