CIMERA A PARÍS

L'Iraq reclama que es talli el flux de gihadistes estrangers

El primer ministre iraquià demana que s'actuï per privar l'Estat Islàmic d'ingressos per la venda de petroli

2
Es llegeix en minuts

 El primer ministre iraquià, Haidar al-Abadi, ha reclamat avui als membres de la coalició contra l'Estat Islàmic (EI) que l'ajudin a tallar l'entrada de combatents estrangers que s'integren en el grup terrorista, sobretot des de Síria, i a interrompre els seus fluxos financers.

"Necessitem suport per tallar l'arribada de combatents que arriben de tot el món a través de Síria", ha destacat Al-Abadi en conferència de premsa al final d'una reunió ministerial a París de la coalició.

Ha insistit que també necessiten suport internacional per evitar que l'EI pugui vendre petroli i objectes del patrimoni cultural que ha saquejat, i que constitueixen la seva principal font de finançament.

Així mateix ha assenyalat que la crisi siriana "necessita una solució política" perquè és d'aquest país veí del qual ha vingut la desestabilització de l'Iraq.

"El naixement de l'EI no té res a veure amb l'Iraq, sinó que ha entrat a l'Iraq per Síria", ha argumentat el primer ministre.

Abadi ha assenyalat que a la reunió d'avui havia rebut "garanties" dels membres de la coalició --que reuneix més de 60 països, 25 dels quals estan representats a la capital francesa-- per aturar el flux d'entrada de combatents i de diners.

"MANTENIR L'ESTRATÈGIA"

El ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, amfitrió de la reunió, ha confirmat el manteniment de l'estratègia de la coalició i ha explicat que el cap del Govern iraquià els havia donat detalls sobre l'ofensiva que preparen per recuperar la ciutat de Ramadi.

Fabius ha recordat que les accions de suport de la coalició són "inseparables" de la "conciliació" que demanen a les autoritats de Bagdad per "tenir en compte les aspiracions de tots els iraquians i unir-los en la lluita contra l'EI".

També ha insistit que "l'estabilització de l'Iraq no es podrà aconseguir" si no es resol "la carrera cap al caos" que es viu a Síria.

En aquest sentit, ha puntualitzat que la posició francesa no ha canviat, en relació amb la seva negativa a participar en operacions militars contra l'EI en territori sirià, mentre que els caces francesos sí que porten a terme bombardejos a l'Iraq.

"CAMPANYA LLARGA"

Fabius ha reiterat la seva negativa que el president sirià, Baixar al-Assad, pugui participar en un poder de transició, en què segons la seva opinió hi hauria d'haver "elements del règim, per evitar que el país s'enfonsi, i membres de l'oposició".

Notícies relacionades

El subsecretari d'Estat nord-americà, Anthony Blinken, ha coincidit amb el ministre francès que la campanya contra aquesta organització terrorista "serà molt llarga, però la guanyarem si seguim units i decidits com estem".

Blinken ha recolzat els plans del Govern iraquià per reforçar el seu exèrcit, els cossos policials i tribals sota un comandament unificat, i ha admès que necessiten coets antiblindat per poder afrontar de forma eficaç els atacs amb cotxes o camions bomba de l'Estat Islàmic.