REACCIONS A LA MORT D'UN DETINGUT A COMISSARIA

Les protestes contra la brutalitat policial a Baltimore degeneren en anarquia

El governador de Maryland declara l'estat d'emergència i mobilitza la Guàrdia Nacional

Els bombers treballen per apagar l’incendi provocat en un comerç de Baltimore. / REUTERS / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Hauria hagut de ser un dia per a la introspecció, després que centenars de persones assistissin al matí al funeral de Freddy Gray, un jove negre de 25 anys que va morir fa una setmana després de ser arrestat per la policia a Baltimore. Però els solemnes responsos van donar pas al carrer a un vendaval de caos i violència en una de les grans capitals de la costa est dels Estats Units. Abans que caigués la nit, s'havien cremat un supermercat i diversos cotxes de policia; nombrosos comerços havien sigut saquejats; 15 policies estaven ferits, i hi havia gairebé una trentena d'arrestats. La nit es preveia llarga.

Amb la situació fora de control, el governador de Maryland, Larry Hogan, va decretar l'estat d'emergència i va activar la Guàrdia Nacional per desplegar-la en cas de necessitat. "Els saquejos i els actes de violència d'avui (per dilluns) a Baltimore no seran tolerats", va dir a l'anunciar les mesures extraordinàries, que incloïen el toc de queda a partir de les 22.00 de la nit. "Són grups de violents", va afegir Hogan. L'escenari s'assembla molt al que es va produir l'estiu passat a Ferguson (Missouri) arran de la mort de l'adolescent Michael Brown, tirotejat per la policia.

La diferència és que aquell era un suburbi de 20.000 persones, i Baltimore, una ciutat portuària de 620.000 habitants, està a només 45 minuts de la capital del país. Un lloc amb totes les patologies de les urbs desindustrialitzades: pobresa, retallades de serveis, drogues, bandes armades...

DEBAT NACIONAL

I ha sigut als barris negres i humils de l'oest de la ciutat on ha esclatat el pandemònium després de diversos dies de protestes, en gran mesura pacífiques, contra la brutalitat policial i el biaix discriminatori per les minories. Un tema que no deixa d'estar al centre del debat nacional davant el continu degoteig d'afroamericans que són tirotejats, apallissats o moren en misterioses circumstàncies després de ser detinguts, com en el cas de Gray, que va entrar viu al furgó que el va detenir, encara que amb aparents dificultats per caminar, i en va sortir pràcticament en coma, amb una greu lesió a l'espina dorsal.

Van ser grups de joves els que van posar ahir en marxa els disturbis, retransmesos al minut per les televisions locals. Van rebentar cotxes de policies, aixafant el capó. Van saquejar comerços i van llançar totxos, pedres, pals i tot el que van trobar a mà als cordons policials, que, segons les imatges, van actuar sempre a la defensiva, amb una estranya passivitat, sense mirar d'impedir els pillatges ni carregar seriosament contra els núvols d'incontrolats.

"Això no és el que Baltimore representa", deia a una de les televisions Jamal Bryant, un reverend local. "Ni representa la família Gray ni representa les protestes pacífiques dels últims dies". De fet, la família de la víctima mortal havia demanat a la comunitat que respectés el dol de la família i que deixés per un dia de protestar. Tècnicament li van fer cas perquè hi va haver molta reivindicació i molta catarsi de criminalitat i violència gratuïta. Quan els bombers van arribar per sufocar l'incendi del supermercat, obert recentment en un barri gairebé sense comerços d'entitat, diversos individus van tallar les mangueres amb navalles.

A LA MEMÒRIA, ELS FETS DEL 1968

Notícies relacionades

Al llarg de la jornada, els diferents cossos policials van demanar reforços a altres jurisdiccions. Segons va informar el 'Baltimore Sun', la policia estatal de Maryland va activar 500 agents i va sol·licitar l'ajuda de 5.000 més dels estats veïns. Les relacions de la policia amb la comunitat són complicades des de fa temps. D'acord amb una investigació del mateix diari, l'ajuntament ha pagat 5,7 milions de dòlars des del 2011 per tancar diverses denúncies per presumptes pallisses contra sospitosos detinguts. "Si no ens donen justícia, no ens calmarem", va dir un jove a la CNN.

Per afegir més dramatisme a la situació, va córrer el rumor que diverses bandes notòries pel seu historial delictiu s'havien confabulat per crear el caos a la ciutat. J fa més de 40 anys, concretament el 1968, Baltimore va ser una de les ciutats més castigades pels disturbis que van seguir a l'assassinat de Martin Luther King. Com va passar a Washington DC, part de la ciutat va cremar en flames, i va marcar un dels punts d'inflexió del seu implacable declivi. Però dilluns totes les autoritats repetien que aquesta no seria una reedició d'aquells dies nefastos del 1968.