ESCÀNDOL A MÈXIC

Despatxada la periodista que va descobrir la mansió milionària de l'esposa de Peña Nieto

Carmen Arístegui, que treballava a l'emissora MVS, acabava d'anunciar la seva intenció d'unir-se al projecte de denúncia Mexicoleaks

 La periodista mexicana Carmen Arístegui, durant la presentació d’un llibre, el març del 2014.

 La periodista mexicana Carmen Arístegui, durant la presentació d’un llibre, el març del 2014. / REUTERS / TOMAS BRAVO

1
Es llegeix en minuts

La periodista mexicana Carmen Arístegui, que el novembre del 2014 va revelar que l'esposa del president, Enrique Peña Nieto, tenia una milionària residència adquirida a un contractista del Govern que va guanyar milions amb adjudicacions públiques, ha sigut despatxada aquest diumenge a causa de desacords amb l'emissora MVS.

El conflicte ha sorgit arran de la decisió de la periodista d'unir-se al projecte Mexicoleaks, una plataforma de denúncia ciutadana i de transparència dels poders públics similar a WikiLeaks. Una decisió que no ha agradat a la direcció de l'emissora, que ha acusat Arístegui d'usar el nom de la ràdio sense comptar amb facultats per a això i sense consultar-ho amb l'administració. MVS ja va acomiadar dijous per aquest motiu, adduint "falta de confiança", els periodistes Daniel Lizárraga i Irving Huerta, membres de l'equip d'investigació d'Arístegui, que va demanar en antena la seva reincorporació com a condició per resoldre el conflicte.

"Lamentem la posició de la conductora, però com a empresa no podem acceptar condicionaments i ultimàtums dels nostres col·laboradors", ha afirmat la companyia en un comunicat.

LA POLÈMICA 'CASA BLANCA'

La publicació de l'existència de l'anomenada 'Casa Blanca' de l'esposa del president, l'actriu Angélica Rivera, va forçar aquesta a posar en venda els drets de la casa, que encara no havia acabat de pagar i que va assegurar haver comprat amb el que havia guanyat a través del seu treball.

Notícies relacionades

La casa havia sigut adquirida a Grupo Higa, subsidiària d'una empresa integrant d'un consorci que havia guanyat una milionària licitació de l'Estat per a la construcció d'un tren d'alta velocitat que va ser cancel·lada després de la publicació.

Dies després, altres mitjans van revelar que també el secretari d'Hisenda, Luis Videgaray, havia comprat una casa a Grupo Higa i que el mateix president posseïa una propietat adquirida a un altre contractista beneficiat amb contractes d'obra quan era governador.