El niu de 'la Gaviota'

La primera dama posa a la venda una luxosa mansió construïda per una empresa que després es va adjudicar importants obres públiques

Parella en problemes 8 Peña Nieto i la seva dona, en un recent viatge.

Parella en problemes 8 Peña Nieto i la seva dona, en un recent viatge. / AFP

2
Es llegeix en minuts
T. C. / MÈXIC

El que prometia ser un sexenni de telenovel·la s'està convertint en malson. Els fets es van encadenant per posar en un compromís el president de Mèxic, Enrique Peña, que, després de tornar del viatge de feina a la Xina i Austràlia, ha canviat la seva actitud de tristesa per una de bel·ligerància, fins a acusar manifestants i detractors d'intentar desestabilitzar els seus canvis i el seu projecte de nació. Davant dels que li demanen «decisions i mesures radicals», el president es limita a «convocar a l'ordre, a la pau» per no arribar a l'«extrem d'haver d'usar la força pública».Quan als crits de «Va ser l'Estat» ja s'unien els de «Fora Peña», a l'escàndol mundial per la matança dels aspirants a mestres rurals s'hi va unir un altre escàndol, més domèstic, que l'afecta personalment: el de la que es comença a conèixer com la «casa blanca». Una investigació periodística va revelar que la mansió en què pensava retirar-se, valorada en cinc milions d'euros, estava a nom d'una empresa del Grupo Higa, al qual en pocs dies va concedir i va revocar la construcció del primer tren d'alta velocitat del país.

A la revista '¡Hola!'

Enrique Peña no va saber donar una explicació sobre aquella casa que ja custodia el seu cos de seguretat, l'estat major presidencial, i de la qual la seva dona, l'exactriu de culebrons Angélica Rivera, encara més coneguda com la Gaviota pel seu paper més destacat, va presumir fa un any i mig al reportatge La primera dama, en la intimitat de la revista ¡Hola! Tot i que el mateix arquitecte, Miguel Ángel Aragonés, va dir que la va dissenyar per a tots dos -i els sis fills que reuneixen--, el president, que no la va incloure en la seva declaració patrimonial, va afirmar que és d'ella i, després de diversos dies sense cap més explicació, va assenyalar: «Li he demanat a la meva dona que sigui ella qui aclareixi com va ser que va adquirir aquesta propietat a partir de la seva feina de més de 25 anys».

Notícies relacionades

Angélica Rivera va sortir finalment ahir a la palestra per explicar que la feina a la cadena Televisa li va donar la propietat de la casa en què vivia abans de traslladar-se a la residència presidencial de Los Pinos i la liquidació li va permetre comprar el terreny contigu i emprendre la construcció de la nova mansió. Aquella casa l'estava pagant a terminis i ja n'havia abonat «el 30%». Rivera va dir que no tenia «res a amagar», però que per «evitar que això segueixi sent un pretext per ofendre» la seva família, ha pres la decisió de vendre-la.

Com altres analistes, l'antropòleg Roger Bartra diu: «El president està en un moment en què hauria d'impulsar reformes que realment signifiquin un gran viratge. Però la seva credibilitat està minada per la sospitosa construcció de la luxosíssima casa blanca que ha emprès la primera dama i pels pobres resultats del seu enfrontament amb el narcotràfic». L'exministre d'Exteriors Jorge Castañeda veu Enrique Peña davant una disjuntiva històrica; creu que hauria de donar la polèmica casa, presentar els confessos d'Iguala davant la premsa i una comissió investigadora independent, construir una estratègia de seguretat real i canviar a part d'un govern sense experiència.