LES CONSEQÜÈNCIES DE LA NOVA SITUACIÓ A ATENES

Tsipras denuncia una aliança de Portugal i Espanya contra Grècia

El primer ministre assegura que el pla de l'«eix» és fer caure el seu Govern

Rajoy demana a Tusk i Juncker que condemnin les paraules del líder grec

2
Es llegeix en minuts
JAVIER TRIANA / ISTANBUL

«Vam topar amb un eix... liderat pels governs d'Espanya i Portugal, que per motius polítics obvis van intentar portar tota la negociació al límit». El primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, va descriure ahir d'aquesta manera, en un discurs davant els membres del seu partit (Syriza), les tenses negociacions que van precedir l'acord amb l'Eurogrup per a l'ampliació del rescat a Grècia.

«El seu pla -va continuar- era i és desgastar el nostre Govern, enderrocar-lo o portar-lo a una rendició incondicional abans que la nostra feina comenci a donar fruits i abans que l'exemple grec afecti altres països». I en una clara referència a la preeminència que ha guanyat Podem, va afegir: «En particular, abans de les eleccions a Espanya».

Fonts de la Moncloa han assenyalat a EL PERIÓDICO que els governs espanyol i portuguès han demanat als presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que condemnin les declaracions de Tsipras, perquè atempten contra l'«esperit de solidaritat que ha de regir les relacions entre els socis de la Unió Europea», informa Pilar Santos.

El Ministeri d'Economia espanyol va desmentir en un comunicat les acusacions, a l'afirmar que «el Govern espanyol ha impulsat l'acord amb Grècia des de la flexibilitat, la solidaritat i el respecte a les regles que hem mantingut sempre. Cap circumstància de política interna ha interferit en la posició espanyola a l'Eurogrup i no s'ha articulat cap eix amb altres socis».

Segons Tsipras, la resistència ibèrica no ha sigut l'única salvada per la determinació d'Atenes. Segons va denunciar, fins i tot abans de començar les negociacions, «les forces conservadores a Europa, en cooperació amb el Govern de Samaràs, ens havien parat una trampa», en una clara referència al fet que el primer ministre grec havia firmat només una pròrroga del rescat de dos mesos perquè el Govern de Syriza fracassés després.

Notícies relacionades

L'OPOSICIÓ ALEMANYA / La consecució d'un acord amb l'Eurogrup i el recent vot a favor de l'ampliació del rescat a Grècia per part del Parlament alemany en són una prova, segons l'opinió del primer ministre grec. «Hem vist la forta oposició al partit d'Angela Merkel, la qual cosa mostra les concessions inacceptables que s'han fet a Grècia», va assenyalar.

Per la seva banda, Atenes s'ha llançat a maniobrar perquè els comptes quadrin. El ministre grec de Finances, Iannis Varufakis, va explicar alguns dels camins que prendrà l'Executiu: «De cara a aconseguir equilibri pressupostari a l'Estat, demanarem als rics que paguin un impost extraordinari, si cal».