CONFLICTE DIPLOMÀTIC

Veneçuela, a Espanya: "Podem donar-los moltes lliçons sobre drets i llibertats"

Caracas havia demanat a empresaris espanyols que mediessin per frenar la "campanya mediàtica" contra el Govern de Maduro

Margallo va contestar a l'Executiu bolivarià que "la llibertat d'opinió i de premsa són principis irrenunciables"

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, el 12 de febrer a Caracas.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, el 12 de febrer a Caracas. / EFE

1
Es llegeix en minuts

Les delicades relacions entre Espanya i Veneçuela passen aquests dies per un mal moment, com reflecteixen les portades d'aquest dimecres de la premsa veneçolana. "Se tensan relaciones con España", titula 'Últimas Noticias', "Cable pelao con España", afirma a la seva portada 'Diario 2001'. "Aumenta la pugna Caracas-Madrid", apunta 'El Nacional'. L'origen d'aquesta nova picabaralla és la reunió que la setmana passada va mantenir el Govern de Nicolás Maduro amb els representants de les principals empreses espanyoles amb seu a Veneçuela. Una reunió en què l'Executiu va demanar a aquestes empreses, entre les quals hi ha Telefónica, Zara, Repsol, BBVA, Mapfre, Meliá, Iberia i Air Europa, que mediessin perquè els mitjans de comunicació espanyols cessessin la, al seu parer, "campanya mediàtica" contra Veneçuela.

En la reunió, el vicepresident, Jorge Arreaza, el viceministre d'Exteriors per a Europa, Calixto Ortega i el president de la Corporació de Comerç Exterior, Ramón Gordils, van advertir a les empreses que si no exercien aquesta tasca es podrien veure obligats a prendre mesures.

LA LLIBERTAT, "IRRENUNCIABLE"

El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha replicat que "la llibertat d'opinió i de premsa són dos principis irrenunciables" en referència a la reunió de les autoritats veneçolanes amb les empreses espanyoles. Unes paraules que han provocat l'aïrada reacció de Caracas, que ha sigut recollida a la premsa del país.

Ha sigut l'homòloga de Margallo, Delcy Rodríguez, la que ha afirmat que Veneçuela pot donar a Espanya "moltes lliçons en matèria social, de llibertats i de drets essencials". "Prou problemes té el Govern d'Espanya que respondre davant els seus ciutadans i dels més necessitats que avui moren per no tenir un sostre on resguardar les seves esperances. Moltes lliçons tenim per donar-li en matèria social i en llibertats i drets essencials", ha assegurat la ministra d'Exteriors a través del seu compte oficial a Twitter.

 

El to de la representant de la diplomàcia veneçolana ha anat a més i ha exigit respecte a Veneçuela:

Notícies relacionades

 

Aquest incident coincideix en el temps amb la polèmica sobre la presència d'etarres a Veneçuela. Precisament aquesta setmana el Govern ha anunciat que demanarà l'extradició de De Juan Chaos.

Temes:

Veneçuela