NOU ASSALT CINC SETMANES DESPRÉS DE LA MASSACRE DE `CHARLIE HEBDO¿

Copenhaguen pateix un atemptat per les caricatures de Mahoma

Tirotejat un acte on assistien un dibuixant suec i l¿ambaixador de França

Un civil mor i tres policies resulten ferits en l¿atac, l¿autor del qual va poder fugir

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Aquesta vegada, Copenhaguen. Amb prou feines cinc setmanes després de la massacre a la redacció de la revista Charlie Hebdo a París, un altre atac terrorista vinculat a les vinyetes de Mahoma va sacsejar ahir a la tarda la capital danesa. Una persona va morir i tres més van resultar ferides per un home que va obrir foc a discreció contra un centre cultural en què se celebrava un seminari titulat Art, blasfèmia i llibertat d’expressió, amb la presència del polèmic caricaturista suec Lars Vilks i l’ambaixador francès a Dinamarca, François Zimeray. Tots dos van resultar il·lesos de l’atac.

«Dinamarca s’ha vist afectada per un acte de violència cínica. Tot fa pensar que el tiroteig ha sigut un atemptat polític i per tant un acte terrorista», va declarar la primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt. «No volem una Dinamarca així. Ens omple d’ira i menyspreu», va afegir. El país estava ahir a la nit en màxima alerta, i el centre de Copenhaguen, ocupat per un fort dispositiu de seguretat. 

UN SOL TIRADOR

En l’atemptat contra el cafè i centre cultural Krudttonden, situat al nord-est de la capital danesa, va resultar mort un dels assistents, d’uns 40 anys, no identificat al tancament d’aquesta edició. Tres agents, un d’aquests policia i els altres dos, membres dels serveis d’intel·ligència (PET), van patir ferides lleus. La policia creia ahir a la nit que el tiroteig va ser obra d’un sol tirador, i va difondre una imatge borrosa del sospitós, gravada per una càmera de seguretat de la zona. Aparentava entre 25 i 30 anys, es tapava amb un mocador la part inferior de la cara i duia una arma automàtica.

«Ens han disparat des de l’exterior. Tenien la mateixa intenció que a Charlie Hebdo, però no han aconseguit entrar», explicava l’ambaixador francès a AFP encara des del lloc dels fets, amb prou feines una hora després de l’atac. «Intuïtivament, diria que hi ha hagut com a mínim 50 trets. Els policies ens diuen que han sigut 200. Les bales travessaven les portes i tots ens hem tirat a terra», explicava Zimeray. A l’acte hi havia unes quantes desenes de persones. 

AMENAÇAT

Testimonis recollits per mitjans danesos parlaven d’un suposat acompanyant que es va esperar a fora i va fugir amb el tirador, però les autoritats no havien confirmat ahir a la nit aquesta informació. El cotxe utilitzat per cometre l’atemptat va ser trobat a uns tres quilòmetres del centre cultural.

A falta de confirmació oficial, és molt probable que fos la presència de Lars Vilks el que va convertir l’acte, organitzat pel comitè de suport al caricaturista, en l’objectiu de l’atac. Vilks, de 68 anys, ha rebut amenaces de mort de diversos grups fonamentalistes islàmics des que l’agost del 2007 va publicar un retrat de Mahoma amb el cos d’un gos al diari suec Nerikes Allehanda. Des d’aleshores viu sota protecció policial.

Es van succeir les condemnes. El Govern espanyol va reafirmar «la seva resolució en la defensa de la llibertat d’expressió, que cap acte de violència podrà intimidar». Des de la recentment atacada ciutat de París, el president francès, François Hollande, va expressar «tota la solidaritat de França» a la primera ministra danesa, i el ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, es disposava a viatjar a Copenhaguen. «La llibertat d’expressió sempre ha de ser protegida», va dir a Twitter el primer ministre britànic, David Cameron.

«Això ens ho temíem després de l’atemptat contra Charlie Hebdo. És ben clar que grups ultraradicals estan en guerra contra la llibertat d’expressió, la llibertat de crítica irreverent a les religions i la simple llibertat de debatre sobre això», va dir a AFP el secretari general de Reporters sense Fronteres (RSF), Christophe Deloire. 

CONFLICTE INTERNACIONAL

Notícies relacionades

El Ministeri de Defensa danès es va posar a disposició de la policia per ajudar a la captura del sospitós, la «principal prioritat», en paraules de la primera ministra. Les autoritats sueques es van mobilitzar en previsió que pogués passar la frontera.

Dinamarca ja havia patit diversos intents d’atemptat els últims anys arran de la seva intervenció a les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, i la publicació l’any 2005 d’una famosa sèrie de caricatures de Mahoma per part del diari conservador Jyllands-Posten, que va provocar un conflicte internacional amb diversos països musulmans. La seu del Jyllands-Posten i el caricaturista Kurt Westergaard, autor d’un dibuix de Mahoma amb un turbant bomba, havien sigut el blanc preferit, encara que els serveis d’intel·ligència danesos havien avortat tots els intents. Fins ahir.