LA FOTOGALERIA DEL DIA
Alemanya commemora el 70 aniversari del bombardeig de Dresden
Residents i personal d’emergència amunteguen cossos abans de ser incinerats, al Mercat Vell de Dresden, després dels bombardejos. /
Dresden commemora aquest divendres, 13 de febrer, el 70 aniversari dels bombardejos aliats que van provocar 25.000 morts i van destruir gran part d'aquesta ciutat de l'est d'Alemanya durant la segona guerra mundial. La commemoració girarà al voltant de la Frauenkirche, l'emblemàtica església luterana que va acabar com un camp de ruïnes i la reconstrucció de la qual es va convertir en el símbol de la resurrecció de la ciutat.
La Frauerkirche es va ensorrar sobtadament el 15 de febrer de 1945, com a conseqüència de les seqüeles dels bombardejos que havien cessat un dia abans. Fins al 1989, les ruïnes de l'església van ser vistes com una advertència viva dels horrors de la guerra. El 1990, després de la reunificació d'Alemanya, es va iniciar una campanya per reconstruir-la, cosa que es va aconseguir gràcies a donacions procedents d'arreu del món. L'església, joia de l'art barroc, va ser reconstruïda amb 8.400 pedres de l'edifici original, i va ser inaugurada fa 10 anys.
Dresden, batejada com 'la Florència de l'Elba' pel seu ric patrimoni cultural, va ser durament bombardejada per avions nord-americans i britànics durant 37 hores, entre el 13 i el 14 de febrer de 1945, i en bona part va quedar destruïda. Prop de 3.600 avions van llançar sobre la ciutat unes 650.000 bombes incendiàries.
EPISODI CONTROVERTIT
Els bombardejos aliats van causar gairebé 25.000 morts a la capital de Saxònia, segons les conclusions publicades el 2010 per una comissió d'historiadors encarregats d'estudiar aquest controvertit episodi de la segona guerra mundial. Durant anys, l'extrema dreta alemanya va mitificar la tragèdia i va parlar de centenars de milers de morts per preservar una llegenda creada pel Ministeri de Propaganda de Joseph Goebbels, que va agregar un zero a la xifra recollida en un informe policial de l'època.
La inflació del nombre de morts sol ser utilitzada pels neonazis per relativitzar els crims alemanys durant la segona guerra mundial i predicar el revengisme. En contra d'això, l'organització Dresden Nazifrei (Dresden lliure de nazis) des de fa tres anys organitza recorreguts per llocs de la ciutat relacionats amb els crims del nacionalsocialisme. El discurs oficial rebutja clarament el revengisme, i encara que no nega el dret dels alemanys a estar de dol pels seus morts, sempre recorda que Alemanya va ser qui va originar la guerra.
Tot i així, 70 anys després de la segona guerra mundial, Dresden continua sent un símbol dels horrors del conflicte per a la població alemanya, malgrat que en realitat altres ciutats, com Hamburg, Berlín o Colònia, van patir destruccions pitjors.
- Transport públic La L3 del metro de Barcelona s'ampliarà amb 9 noves estacions
- ACTUALITAT BLAUGRANA El FC Barcelona revela que ha venut 3.700 seients vip del Camp Nou per 335 milions d’euros
- Nens vulnerables Expedientat l’educador que va explicar a la ràdio la gestió de la DGAIA amb la nena abusada de 12 anys
- Ocupació Ni 10 ni 20 minuts, aquest és el temps de descans que tenen els treballadors durant la jornada laboral segons l'Estatut dels Treballadors
- Melody: "S’han burlat de mi i per sobre de tot està la salut mental"