CONFLICTE EN UN PAÍS DE L'EST D'EUROPA

Els rebels prorussos assetgen dues ciutats estratègiques

1
Es llegeix en minuts
REUTERS / AFP
DONETSK

Les forces prorusses han intensificat els seus atacs d'artilleria en les últimes hores contra l'Exèrcit d'Ucraïna en tots els fronts de guerra i es preparen per llançar una gran ofensiva contra l'estratègica ciutat ferroviària de Debàltseve i la costanera de Mariupol, van dir ahir fonts militars ucraïneses.

Segons les mateixes fonts, en les últimes 24 hores han perdut la vida cinc soldats ucraïnesos i 26 més han resultat ferits.

El centre de batalla es troba actualment a Debàltseve, un nus ferroviari situat entre les capitals rebels de Donetsk i Lugansk. Malgrat la pressió de les forces prorusses que mantenen la ciutat pràcticament envoltada, l'Exèrcit ucraïnès té confiança a poder contenir els atacs dels separatistes.

Divendres la ciutat va ser el blanc d'una allau constant de foc de morter, fins i tot mentre es portava a terme una operació per evacuar els civils dels barris més afectats.

Aquell dia, van ser evacuats un total de 753 civils, entre ells 81 nens, tant de la ciutat com de les localitats veïnes, gràcies a una breu treva.

Segons Amnistia Internacional, la mayor part dels 25.000 habitants de Debáltsevo han fugit de la ciutat davant l'atac dels rebels i només queden unes 7.000 persones.

Notícies relacionades

Una altra de les ciutats que estan assetjades per les forces prorusses és la costanera Mariupol, que es troba entre les zones controlades pels rebels i la península de Crimea, annexionada per Rússia el mes de març passat i un dels orígens del conflicte armat que va arrencar fa deu mesos i que ja ha costat la vida de 4.500 persones. A Mariupol, el mes de gener passat 30 civils van morir sota el foc d'artilleria dels rebels.

«La situació que es viu és tensa. L'enemic està portant a terme atacs en totes les línies», va dir un portaveu militar de Kíev. «Les forces terroristes russes estan reunint forces amb l'objectiu de posar en marxa noves ofensives a Mariupol i Debàltseve, on hem detectat la concentració de tancs, vehicles blindats i llançacoets», va afegir.