ACCIDENT AERI A TAIWAN

Almenys 23 morts a l'estavellar-se un avió a Taipei

L'aparell, de TransAsia, va fer una maniobra brusca poc després d'enlairar-se i va caure al riu Jilong

Els equips de rescat treballen per treure de l'aeronau una vintena de persones que hi han quedat atrapades

Més d’una desena de morts en la tragèdia d’un aparell de TransAsia. / YOUTUBE / WAR NEWS

3
Es llegeix en minuts

L'accident d'un avió de la companyia taiwanesa TransAsia avui a Taipei, capital de Taiwan, ha causat de moment 23 morts, 15 ferits i 20 desapareguts, que els equips de salvament intenten rescatar, segons el Govern local.

L'aparell, amb 58 persones a bord --entre ells, cinc tripulants i dos menors-- va caure al riu Jilong després de fer un gir brusc i picar contra un viaducte per causes desconegudes, al cap de pocs minuts d'enlairar-se amb direcció a l'illa de Kinmen, a pocs quilòmetres de la costa xinesa.

L'accident ha tingut lloc cap a les onze hora local (03.00 GMT) i encara continua l'operació de salvament, en què han participat més de 1.000 efectius civils i militars, i nombroses llanxes i helicòpters.

Al fusellatge de l'avió, que mantenen flotant nombroses barques, hi ha atrapats uns vint passatgers, als quals s'intenta rescatar en una laboriosa operació, ja que només ha quedat una porta de l'avió sobre l'aigua del riu per la qual es pot accedir a l'aparell.

ENFONSAT AL RIU

La part del davant de l'avió es va enfonsar al riu i el fusellatge està seriosament deformat a causa de l'impacte, i això dificulta l'operació de rescat, ha explicat el cap en funcions del Cos de Bombers de Taipei, Wu Chun-hung.

Uns 400 militars participen en les operacions de rescat, inclosos submarinistes, i el Sisè Cos de l'Exèrcit ha desplegat dos ponts flotants amfibis M3 per cooperar en les tasques.

Les autoritats no descarten que alguns dels desapareguts hagin estat arrossegats pel corrent, ja que s'han trobat restes d'equipatges fins a un quilòmetre de distància de l'accident, ha assenyalat el director en funcions del Cos de Bombers de Taipei, Wu Chun-hung.

LLANÇATS DE L'AVIÓ

"Alguns passatgers van ser llançats de l'avió amb els seus seients, i els estem buscant al riu perquè alguns han estat arrossegats pel corrent i esperem trobar supervivents", ha dit Wu.

Les dues caixes negres del vol GE235 --el registrador de dades de vol i de la gravadora de veu de la cabina-- s'han recuperat després de la baixada de la marea i s'han enviat per ser analitzades i establir les causes de l'accident, ha assenyalat l'Administració d'Aviació Civil de l'illa.

Executius de TransAsia han organitzat avui una roda de premsa per proporcionar exclusivament dades dels passatgers i disculpar-se públicament, inclinant-se davant el públic, si bé no han fet declaracions als mitjans de comunicació.

GRAVACIÓ DE L'ACCIDENT

En la caiguda de l'avió, gravada i fotografiada des de cotxes que circulaven per l'autovia que recorre el pont contra el qual va xocar, l'aparell va tocar lleugerament un taxi amb la punta de l'ala esquerra abans de caure al riu.

El conductor d'aquest cotxe i una passatgera van quedar ferits i van ser traslladats a un hospital pròxim, on estan fora de perill. "Em vaig desmaiar quan ens va tocar (l'avió)", va declarar el taxista al diari hongkonguès 'Apple Daily'.

Segons testimonis presencials, el pilot va intentar remuntar el vol abans que l'avió xoqués amb el pont i acabés finalment a les aigües del riu, només a 5 quilòmetres de la pista d'enlairament.

Des de l'avió es van enviar tres trucades d'emergència a la torre de control indicant situació d'extrem perill poc després d'enlairar-se des de l'aeroport Songshan de Taipei, ha assenyalat l'Administració d'Aviació Civil de l'illa.

D'acord amb un mapa publicat per les autoritats, el vol hauria d'haver girat cap al sud immediatament després d'enlairar-se, però per motius desconeguts va continuar en línia recta cap al riu Jilong.

BIMOTOR TURBOHÈLIX

L'avió, un bimotor turbohèlix ATR-72 de fabricació francoitaliana, tenia menys d'un any i havia passat la seva última revisió el dia 26 de gener, segons l'Aviació Civil Aeronàutica.

Notícies relacionades

Aquest és el segon accident de TransAsia Airways en menys d'un any. El juliol de l'any passat es van registrar 49 morts i 10 ferits a l'estavellar-se un altre avió del mateix model.

En aquella ocasió, l'aparell es va estavellar quan intentava fer un aterratge d'emergència a les illes Pescadores per les males condicions atmosfèriques a causa del pas del tifó Matmo.

Temes:

Taipei