EL DESAFIAMENT DE L'ESTAT ISLÀMIC

Jordània executa dos terroristes com a represàlia a l'assassinat del pilot

Les autoritats han penjat de matinada una gihadista iraquiana i un membre d'Al-Qaida

2
Es llegeix en minuts

Jordània a penes ha trigat unes hores a respondre al brutal assassinat del pilot jordà per part de l'Estat Islàmic, que l'ha cremat viu. Aquesta matinada ha executat dos terroristes que tenia a les seves presons; una gihadista iraquiana --l'EI reclamava la seva llibertat a canvi d'alliberar el pilot Muaz al-Kasasbeh-- i un membre d'Al Qaida condemnat a mort per planejar atemptats.

Així, les autoritats jordanes han confirmat que a l'alba han executat Saida al-Rixaui. I amb ella han penjat Ziad al-Karbuli, antic ajudant del líder terrorista Abu-Mussab al-Zarqaui, mort en un bombardeig nord-americà a l'Iraq el 2006. Les execucions han tingut lloc a la presó de Suwaqa, a 70 quilòmetres d'Amman.

L'EI havia demanat l'excarceració d'Al-Rixaui, condemnada a mort a Jordània, a canvi de l'alliberament del periodista japonès Kenji Goto, decapitat dissabte passat, i de perdonar-li la vida a Kasasbeh, tots dos sota el seu captiveri. No obstant, les negociacions es van suspendre dijous després que les autoritats d'Amman sol·licitessin una prova de vida de Kasasbeh com a condició per alliberar Rixaui, la qual mai va ser presentada pels gihadistes --el pilot ja havia mort-- i l'excarceració no es va portar a terme.

ASSASSINAT EL 3 DE GENER

Segons les Forces Armades jordanes, el pilot va morir assassinat el 3 de gener, malgrat que el vídeo, en què en cap moment es parla de la data de la seva mort, va ser difós aquest dimarts.

Al-Rixaui va ser empresonada a Jordània el 2005 per participar, el 9 de novembre d'aquell any, en una cadena d'atemptats contra tres hotels a Amman en què van morir 60 persones. Segons una confessió televisada d'Al-Rixaui, que el 2007 va ser condemnada a morir a la forca, el seu marit va detonar la càrrega que portava adossada al cos en una sala d'un hotel, però ella va ser incapaç d'activar el mecanisme del seu cinturó explosiu.

"RES A VEURE AMB L'ISLAM"

Després de l'emissió del vídeo de l'assassinat del pilot jordà, cremat viu dins una gàbia, l'Exèrcit va prometre "venjança", i el rei Abdul·là II, que estava de visita oficial als Estats Units, va suspendre el seu viatge per tornar a Jordània. Després de qualificar de "criminals" els gihadistes que van matar Kasasbeh, el monarca va subratllar que els seus botxins no tenen res a veure amb l'islam.

Notícies relacionades

"El valent pilot va morir en defensa del seu credo, la seva pàtria i la seva nació", va afegir Abdul·là II, que va instar els seus súbdits a mantenir-se "units i a mostrar la genuïna naturalesa del poble jordà davant les catàstrofes, que també reforçaran la nostra fortalesa i la nostra col·laboració".

El principal grup de l'oposició a Jordània, els Germans Musulmans, ha condemnat l'assassinat del militar i l'ha qualificat  de "crim horrible que contradiu els principis islàmics i els drets dels captius en la religió islàmica".