LA BARBÀRIE GIHADISTA

L'Estat Islàmic crema viu el pilot jordà segrestat

Les autoritats del país afirmen que l'execució es va dur a terme el 3 de gener

Al-Kasaesbeh va ser tancat en una gàbia i ruixat amb combustible

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

L'Estat Islàmic (EI) ha demostrat que la seva crueltat i sadisme no tenen límits. El 3 de gener passat, els gihadistes van tancar en una gàbia de metall el pilot jordà que van capturar el 24 de desembre a Síria, el van ruixar amb gasolina i el van cremar viu. El brutal assassinat de Moaz al-Kasaesbeh, de 26 anys, es va conèixer ahir quan l'EI va difondre en les xarxes socials fotografies i un vídeo de 22 minuts de l'execució.

Després, la televisió estatal jordana va emetre un comunicat de les Forces Armades de Jordània que revelava que el pilot va ser assassinat fa un mes. Encara que ja havien matat l'ostatge jordà, els gihadistes van difondre la setmana passada un missatge d'àudio en què donaven la possibilitat d'intercanviar-lo per la presa iraquiana Sajida al-Rishawi, vinculada a Al-Qaida i empresonada a Amman per intentar suïcidar-se amb un cinturó d'explosius en un hotel jordà el 2005. El Govern jordà es va mostrar disposat a deixar en llibertat Al-Rishawi, però abans exigia a l'EI una prova de vida del pilot que mai va arribar. Fonts del Govern jordà van indicar ahir que Al-Rishawi serà executada avui, segons el diari libanès The Daily Star.

AMB LA VEU DE KENJI GOTO / L'àudio del vídeo de l'execució està gravat amb la veu del periodista japonès Kenji Goto, segrestat per l'EI i que també ha estat executat. L'assassinat del reporter per decapitació va quedar confirmat en un vídeo difós pels gihadistes fa quatre dies.

Al-Kasaesbeh era tinent de la Força Aèria de Jordània i va ser capturat després que el seu avió F-16 s'estavellés a prop de la ciutat de Raqqa, bastió de l'EI a Síria, quan participava en un dels bombardejos que la coalició internacional liderada pels EUA contra l'EI porta a terme en aquell país i a Iraq.

Després de la captura del tinent, presumptes militants de l'EI a Síria van iniciar una discussió a Twitter sobre quina era la millor manera de matar el «porc pilot jordà». Van suggerir macabres propostes com decapitar-lo, cremar-lo viu i aixafar-lo amb una excavadora.

L'assassinat d'Al-Kasaesbeh ha produït una gran commoció a Jordània, on els ciutadans creien que el seu alliberament era a prop. Als carrers d'Amman es van concentrar ahir desenes d'homes i simpatitzants del clan Kasaesbeh, al qual pertanyia el pilot.

Notícies relacionades

VISITA CANCEL·LADA / Els manifestants van responsabilitzar de la mort del jove el Govern de Jordània, el rei del país, Abdul·là II, i la coalició internacional contra l'EI. Les Forces Armades jordanes van prometre «venjança», i van assegurar que van intentar «salvar (el pilot) de les mans covardes d'aquesta màfia de criminals, però ells van decidir donar un trist final a la seva vida». Després de ser informat sobre l'assassinat del pilot, el rei Abdul·là va posar fi a la seva visita als EUA.

Segons la televisió estatal jordana, Abdul·là havia viatjat a Washington per abordar amb el vicepresident nord-americà, Joe Biden, la lluita contra el terrorisme i els esforços fets per alliberar el pilot jordà. El president dels EUA, Barack Obama, va dir en un comunicat que l'execució d'Al-Kasaesbeh «és una indicació més de la crueltat i la barbàrie» de l'EI. «Crec que doblarà la vigilància i determinació per part de la coalició global per assegurar-nos que se'ls fa mal i finalment, se'ls derrota», va dir Obama.