ASSALT EL 15 DE DESEMBRE

Una de les ostatges de la cafeteria de Sydney va morir pels trets de la policia

Katrina Dawson, advocada de 38 anys i mare de tres nens, "va rebre l'impacte de sis fragments de les bales" dels agents

Tori Johnson, gerent del local, de 34 anys, va ser assassinat pel segrestador amb un tret al cap

Katrina Dawson, l’ostatge que va morir en el segrest d’una cafeteria a Sydney el mes de desembre passat.

Katrina Dawson, l’ostatge que va morir en el segrest d’una cafeteria a Sydney el mes de desembre passat.

3
Es llegeix en minuts

Un dels dos ostatges que va morir durant el segrest d'una cafeteria a Sydney el passat 15 de desembre va morir a conseqüència del rebot de les bales disparades per la Policia, segons ha explicat un dels investigadors dels fets.

Katrina Dawson, advocada de 38 anys i mare de tres nens, i el gerent del local, Tori Johnson, de 34 anys, van perdre la vida durant l'assalt policial a l'establiment pres per l'autoproclamat clergue iranià Haron Monis.

"La senyora Dawson va rebre l'impacte de sis fragments de les bales", va assenyalar Jeremy Gormlry, l'assistent del jutge que presideix la investigació.

El portaveu també va explicar que Johnson va ser assassinat pel segrestador amb un tret al cap.

"El senyor Johnson va ser obligat pel senyor Monis a agenollar-se a la cafeteria", va dir Gormly, i va afegir que després "li va disparar sense més avís o advertència a la part del darrere del cap".

A BOCA DE CANÓ

L'arma estava a uns 75 centímetres de distància i probablement el jove va morir instantàniament.

L'assassinat va ser vist per un policia franctirador "i això va resultar en l'ordre immediata de forçar l'entrada a la cafeteria", en un operatiu en què van sortir ferits a causa de les bales disparades per les forces de l'ordre tres dels ostatges i un agent, va explicar.

Monis, refugiat iranià que abans de l'incident ja estava fitxat per la justícia australiana, va rebre 22 trets per part dels agents de la Unitat d'Operacions Tàctiques.

"Les circumstàncies en què van passar aquestes morts (dels ostatges) posen sobre la taula qüestions rellevants a la seguretat actual i la sensació de seguretat de la població i això demana una resposta ràpida", va remarcar Michael Barnes, jutge instructor estatal que presideix la investigació, en el discurs d'obertura.

DOL

Barnes va expressar el seu condol als familiars i amics de les víctimes i va alertar que malgrat que en el transcurs de la investigació faci la impressió de ser molt "clínics" o "impassibles" no suposa que s'ha oblidat el dolor i el dol de la gent.

La investigació se centrarà en els detalls de la mort, els assumptes de seguretat relacionades amb Monis com la seva vigilància, la seva llibertat condicional i la seva salut mental, així com si el segrestador tenia vincles terroristes.

També seran part d'aquest procés la gestió de les demandes i la situació dels ostatges, el paper de les xarxes socials i si les morts es podrien haver evitat, entre altres aspectes.

ABSÈNCIA DE CAMBRES

L'assistent del jutge va manifestar que "molta informació provindrà dels ostatges" per l'absència de les càmeres de seguretat dins del cafè, encara que es tenen imatges del que va passar a fora.

També va afegir que "si hi ha hagut errors en la gestió del segrest, aquests seran exposats".

El Govern d'Austràlia i de l'estat de Nova Gal·les del Sud també investiguen de forma conjunta com Monis va poder accedir a una arma, la informació que tenien sobre ell les agències de seguretat i les raons per les quals se li va donar la llibertat condicional en el cas de l'assassinat de la seva exdona i les acusacions per delictes sexuals.

Notícies relacionades

Així mateix, la Policia investiga les accions dels agents durant el segrest.

El ministre de la Policia de Nova Gal·les del Sud, Stuart Ayres, va comentar fa uns dies que aquesta investigació ajudarà a entendre què va passar realment al cafè Lindt, situat en ple cor financer de la ciutat de Sydney, però va assegurar que se sent orgullós del treball de les forces de seguretat en aquesta tragèdia.

Temes:

Sydney