GEST DEL GOVERN

L'heroi del súper serà francès

«No vaig amagar jueus, vaig amagar éssers humans», diu el jove malià, que obtindrà la nacionalitat francesa

Protagonista 8Lassana Bathily davant les càmeres, ahir.

Protagonista 8Lassana Bathily davant les càmeres, ahir. / AFP / FRANÇOIS GUILLOT

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

A Lassana Bathily li diuen «l'heroi de Hyper Cacher ». El seu antic professor d'arts aplicades de l'institut Jean Jaurès de París, on es va treure el títol de formació professional, el descriu com un noi « somrient, disciplinat i participatiu ». Sembla també una mica tímid i s'entesta a treure importància a la gesta amb què ha aconseguit una cosa que l'Administració fins ara li havia negat: obtenir la nacionalitat francesa.

Va ser tan gran l'allau de peticions a les xarxes socials tan bon punt es va saber que aquest noi malià de 24 anys havia salvat la vida de sis persones al supermercat jueu, que el ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, va anunciar ahir que Bathily serà naturalitzat francès dimarts que ve. Cazeneuve va elogiar la seva actuació com «un acte de valentia».

 

« No vaig amagar jueus. Vaig amagar éssers humans », va declarar ahir Bathily al narrar per enèsima vegada davant les càmeres com va reaccionar davant els dramàtics esdeveniments de l'assalt al supermercat.

Lassana Bathily va arribar a França el 2006 procedent de Bamako. El 2009 va estar a punt de ser expulsat del país, però va regularitzar la seva situació dos anys més tard i el 2014 va sol·licitar formalment la nacionalitat francesa.

Aquest empleat de l'Hyper Cacher, que es declara musulmà practicant, era al soterrani del supermercat jueu de la Porta de Vincennes de París quan el terrorista Amedi Coulibaly va irrompre a la botiga i va matar quatre persones el 9 de gener passat.

Notícies relacionades

«Vaig sentir els trets », recorda el jove empleat. Després va veure un grup de clients, entre ells un pare amb el seu nadó, baixar les escales a corre-cuita i els va dir que entressin a les cambres frigorífiques. «Veniu, veniu ! », continua.

Un cop dins, va tancar la porta i va apagar el sistema de refrigeració. Després els va proposar seguir-lo a través de la zona de magatzem per arribar fins al muntacàrregues i fugir, però al grup li va semblar molt arriscat i Bathily va fer sol aquest recorregut. Va escapar, i quan va sortir al carrer va dibuixar a les forces especials d'intervenció que van protagonitzar l'assalt final un croquis de l'interior de l'establiment. Una vegada finalitzat el malson i alliberats els ostatges, el president François Hollande el va trucar personalment per felicitar-lo.