ADVERTÈNCIA CONTRA LA DISCRIMINACIÓ
Merkel llança un missatge de suport als musulmans que viuen a Alemanya
El Bundestag dedica la primera sessió de l'any als atemptats terroristes de França
“No ens deixarem dividir pels que volen estendre una sospita generalitzada sobre tots els musulmans”, ha dit aquest dijous Angela Merkel en un discurs al Bundestag dedicat als atemptats terroristes de la setmana passada a França, que van costar la vida a 17 persones. D'aquesta manera, la cancellera llançava un missatge de suport als quatre milions de musulmans que viuen a Alemanya, s'oposava a qualsevol tipus de discriminació i es tornava a referir, sense nomenar-lo, al moviment islamòfob Pegida (Patriotes europeus contra la islamització d'Occident), que dilluns passat va reunir 25.000 persones a Dresden. “La majoria de musulmans que viuen a Alemanya ho fan de forma pacífica i respectant la nostra Constitució”, ha afirmat. I ha afegit que “la discriminació i l'exclusió no tenen lloc entre nosaltres”.
La cancellera ha expressat la seva solidaritat amb França, ha recordat que el terrorisme ha existit sempre i ha citat els exemples dels camps de concentració nazis, els atemptats del grup ultra NSU a Alemanya, i els més recents contra el museu jueu de Brussel·les o les massacres de Boko Haram a Nigèria. Ha apuntat que els atacs terroristes a França es van dirigir contra tres grups: els dibuixants de la revista satírica 'Charlie Hebdo', els policies i els jueus. I ha atribuït els atemptats a “dos grans mals del nostre temps que no sempre, però sovint, van alhora: el terrorisme islamista i el antisemitisme, l'odi als jueus”.
Merkel ha destacat el valor de la llibertat de premsa i de la democràcia com a principi de convivència. Ha acabat la seva intervenció afirmant que “la democràcia com a principi de vida és l'únic que a la llarga ajudarà contra els atacs islamistes. Aquesta és la nostra alternativa al món del terrorisme. I és més fort que el terrorisme".
RETIRADA DEL DNI
La cancellera ha assegurat que el seu Govern lluitarà contra qualsevol forma de violència islamista i ha anunciat diverses mesures, entre elles, dificultar la mobilitat dels islamistes, a través de canvis legals aprovats ahir, que permeten la retirada del carnet d'identitat als sospitosos de terrorisme; el registre de noms de passatgers, o l'intercanvi d'informació entre serveis d'intel·ligència. Ha defensat també l'emmagatzematge de dades de les comunicacions individuals, tant telefòniques com a través d'internet, una mesura a la qual s'oposen els seus socis socialdemòcrates del SPD.
El ministre de Justícia, Heiko Maas (SPD), ja ha advertit que s'oposa a la mesura perquè dubta de la seva eficàcia i perquè, a més, la Justícia ja ha dictaminat que contravé la normativa europea. En canvi, el ministre d'Interior, Thomas de Maizière, de la CDU de Merkel, la defensa com un mitjà eficaç de lluita contra el terrorisme.
El Bundestag (Cambra Baixa) ha dedicat avui la primera sessió de l'any als atemptats a França. El president de la Cambra, Norbert Lammert, ha volgut destacar el dolor, però també la determinació de la societat davant el terrorisme islamista.
- DESAPAREGUTS Els amos de Bosque Verde i Luanvi, sense localitzar
- Pròxim Orient El Líban compleix dos anys en uns llimbs polítics rematats per l’ofensiva israeliana
- Repte global Corea del Nord aconsegueix el vol més llarg d’un míssil intercontinental
- Juan Proaño: "Ara tant Trump com Harris volen tancar la frontera"
- La carrera a la Casa Blanca El gènere pesa més que la raça en la pugna entre demòcrates i republicans