atemptat contra la llibertat d'expressió

L'atac contra el setmanari francès 'Charlie Hebdo' desferma l'alerta mundial

Dos homes han entrat al diari armats amb kalaixnikovs i s'han escapat en automòbil

El director de la publicació i tres dels seus dibuixants estrella estan entre els 12 assassinats

Un policia és brutalment assassinat al carrer, després de l’atemptat contra el setmanari ’Charlie Hebdo’ a París. / YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts

L'alarma s'ha estès per tot el món arran de l'atac al setmanari 'Charlie Hebdo'. Tot just unes sis hores després --l'atac s'ha produït aquest dimecres a les onze del matí tocades-- i després de la ràpida condemna del president francès, François Hollande, i la resta de països occidentals --entre ells, el Govern espanyol a través d'un comunicat i el president Artur MasArtur Mas--, els responsables d'Interior dels diferents països han convocat els seus responsables en la lluita antiterrorista per estudiar si s'ha d'incrementar el nivell d'alerta.

Almenys 12 persones han mort i una vintena han resultat ferides --entre elles, quatre que es troben en estat greu-- com a conseqüència dels trets engegats per dos desconeguts a la seu del setmanari satíric francès 'Charlie Hebdo'. Els autors dels trets han fugit en un automòbil després d'assassinar a boca de canó un policia que havia anat a la zona (vegeu el vídeo). El director del setmanari, Stéphane Charbonnier, àlies 'Charb', està entre els morts.

DIBUIXANTS ASSASSINATS

Els dibuixants estrella del setmanari Cabu, Wolinski i TignousCabuWolinski Tignous també figuren entre els assassinats pels islamistes, segons la identificació feta per un supervivent. El nombre de víctimes mortals és d'almenys 12 persones, inclosos dos policies, i una vintena de ferits, dels quals almenys quatre d'ells es troben en estat greu.

El setmanari havia estat objecte d'amenaces per haver publicat caricatures de Mahoma. El president de França, François Hollande, s'ha desplaçat immediatament al lloc dels fets.

Hollande ha qualificat l'atemptat d'un "atac a la llibertat d'expressió". Ha reconegut que "França està en estat de xoc" com a conseqüència de l'atemptat i ha ressaltat el paper de la policia per protegir els ciutadans francesos de la violència islamista. "Estem amenaçats", ha dit. 

Els dos homes han entrat a les instal·lacions del setmanari armats amb rifles kalaixnikovs i fins i tot amb un llançagranades, i s'han sentit trets. Per les imatges captades per algunes persones des d'edificis veïns, els dos homes anaven amb passamuntanyes i han fugit en un vehicle fosc, després de disparar a un policia, que ha estat assassinat a curta distància. 

CRITS ISLAMISTES

Segueix sense haver-hi detalls sobre la identitat dels agressors, si bé en els vídeos que han començat a circular per les xarxes socials es pot sentir els trets i el crit d''Alla akbar' (Al·là és gran), cosa que apuntaria a una motivació islamista. A més, alguns testimonis han assegurat, segons els mitjans locals, que els assaltants, que anaven encaputxats i vestits de negre, han cridat "hem venjat el profeta" a l'abandonar l'edifici.

TRETS DIRECTES

Notícies relacionades

Els diversos elements de què disposen els investigadors sembla que convergeixen que han estat dos els terroristes que han irromput amb el cap tapat poc després de les 11.00 hora local a la seu de la publicació, on en aquell moment se celebrava la reunió setmanal de redacció. En un francès aparentment poc fluid, els homes armats han preguntat el nom de diversos dels periodistes i han disparat directament contra ells.

Al sortir de l'edifici, han intercanviat trets amb diversos policies i han fugit inicialment en un Citroën negre, que han abandonat al carrer de Meaux, a prop de la porta de Pantin, al districte XIX.