Espanya eleva el nivell d'alerta antiterrorista

Fernández Díaz comunica que augmenta al nivell 3 d'intensitat baixa ja que seria una "imprudència no adoptar" aquesta activació

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, durant la roda de premsa que ha ofert aquest dimecres.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, durant la roda de premsa que ha ofert aquest dimecres. / LUCA PIERGIOVANNI (EFE)

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha comunicat que Espanya eleva l'alerta antiterrorista arran de l'atac islamista al setmanari 'Charlie Hebdo' a París en què han mort 12 persones. D'aquesta manera, s'eleva del nivell 2 alt que hi havia fins ara al nivell 3 d'intensitat baixa, ja que, segons Fernández Díaz, seria una "imprudència no adoptar" aquesta activació. La decisió significa un increment de la vigilància de les infraestructures crítiques i més presència policial als carrers.

El ministre de l'Interior ha aclarit que es mantindrà aquest nivell fins que culminin les investigacions i s'aclareixin els fets.

Fernández Díaz ha convocat aquesta tarda els màxims responsables de la lluita antiterrorista a una cimera per analitzar l'atemptat perpetrat a la revista satírica francesa 'Charlie Hebdo' i valorar les mesures excepcionals que hauria d'adoptar Espanya. 

A la reunió, convocada amb caràcter d'urgència, hi han assistit els màxims responsables en la lluita antiterrorista de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). 

El Ministeri de l'Interior està seguint de prop el que ha passat a París després de l'atemptat terrorista a la seu d'una revista satírica que ha acabat amb la vida d'almenys 12 persones. El departament que dirigeix Jorge Fernández Díaz està recollint tota la informació que sigui possible per seguir avaluant la situació i al capdavant de l'equip de crisi s'hi ha situat el número dos del departament, el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez.

Jorge Fernández Díaz ha pogut parlar aquest matí uns minuts amb el seu homòleg francès, Bernard Cazeneuve, a qui lo ha demanat més dades sobre l'atemptat i ha ofert qualsevol mena de col·laboració amb els investigadors. Fernández Díaz ha aprofitat la conversa per traslladar-li el condol del Govern espanyol.

El setembre passat, el Ministeri de l'Interior va comunicar a totes les Forces de Seguretat de l'Estat la decisió d'incrementar un grau --dins del mateix Nivell 2-- l'alerta antiterrorista a causa de l'amenaça gihadista. Ara, Interior ha elevat el nivell d'alerta i l'ha situat al Nivell 3, amb grau d'intensitat baixa. Al seu dia, Francisco Martínez va explicar que aquesta variació suposava en la pràctica que tant Policia Nacional i Guàrdia Civil com les diferents policies autonòmiques augmentarien la vigilància als llocs que habitualment serveixen d'objectiu per al terrorisme islamista (zones de grans aglomeracions, mitjans de transport, infraestructures crítiques...). També es prestaria especial atenció als interessos a Espanya dels EUA, el Regne Unit o França.

Notícies relacionades

L'última vegada que es va optar per col·locar Espanya al Nivell 3 d'alerta va ser durant la proclamació del rei Felip VI. Aquesta nova situació suposaria reconèixer un "risc molt alt" d'atemptat i comporta automàticament redoblar la presència policial als carrers i, sobretot, a les zones de possibles objectius dels radicals. Els nivells d'alerta antiterrorista a Espanya són cinc: Normalitat (sense risc d'atemptat), el Nivell 1 (risc mitjà d'atemptat), Nivell 2 (risc alt d'atemptat), Nivell 3 (risc molt alt d'atemptat), Nivell 4 (risc extrem d'atemptat). Dins de cada nivell hi ha dos graus d'intensitat: baixa i alta.

Les últimes setmanes, Interior ha activat en dues ocasions la denominada "circular 50" de resposta d'un atac terrorista, encara que en les dues ocasions van ser falses alarmes. La primera vegada va ser el 19 de desembre passat quan un conductor va estavellar un cotxe contra la seu del Partit Popular al carrer de Génova de Madrid. La segona va ser el 2 de gener passat quan un dement, d'origen magribí, va amenaçar d'immolar-se a l'interior d'un tren de rodalies als voltants d'Atocha.